Ekonomija

Svečanost u čast nagrađenih na sajmu poljoprivrede: Domaće je sinonim kvaliteta

(15 riječi)

(Foto: PKCG/Nikola Kalezić)

Privredna komora Crne Gore organizovala je 4. jula svečanost na Plavnici povodom velikog uspjeha naših poljoprivrednika na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gdje su osvojili ukupno 164 vrijedna priznanja.

Bila je to prilika da se, u prisustvu nagrađenih i drugih privrednika, visokih predstavnika Vlade i diplomatskog kora, dodatno afirmišu crnogorski agrar i kvalitet domaćih proizvoda.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je kazala da je na sajmu ostvaren jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, posebno apostrofirajući osvajanje dva velika šampionska pehara za vrlo visoki kvalitet proizvoda, četiri pehara Novosadskog sajma, te 104 zlatne medalje, od kojih 37 velikih.

- Rezultati jasno ukazuju na to da su crnogorska hrana i pića prepoznati po visokom kvalitetu. Crna Gora treba da bazira razvoj poljoprivrede na proizvodnji kvalitetnih organskih i proizvoda sa geografskom i oznakom porijekla - kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, poljoprivreda je među prioritetima ekonomskog razvoja, koji treba podstaći većim izdvajanjima za Agrobudžet, kao i korišćenjem fondova EU.

- Ulaganja u poljoprivredu nijesu trošak, već investicija u budućnost - kazala je predsjednica Komore.

Drakić poziva da ekonomski patriotizam zauzme mjesto koje mu pripada, u trgovinama i domaćinstvima.

- ZA NAŠ RAZVOJ, KUPUJMO NAŠE, jasna je poruka koju upućujemo u aktuelnoj kampanji. Upravo još jedan u nizu uspjeha naših poljoprivrednika u Novom Sadu pokazuje da je „domaće“ zaista postalo sinonim kvaliteta i da je ipak „SNAGA U SVIMA NAMA“ - rekla je ona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da su crnogorski proizvođači ostvarilili izvanredne rezultate na Sajmu koji decenijama predstavlja centralnu tačku susreta najboljih iz Regiona i šire.

- Naši proizvođači su dali veliki doprinos razvoju poljoprivrede, jer su priznanja najbolji dokaz visokog kvaliteta crnogorskih proizvoda i njihovog značaja na međunarodnom tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imate partnera koji će vam uvijek biti na raspolaganju i nastojati da, u mjeri mogućeg, ostvari vaše zahtjeve i pruži podršku - poručuje Joković.

Ministar ohrabruje poljoprivrednike da konkurišu na brojne javne pozive preko kojih mogu poboljšati i tehnološki unaprijediti proizvodnju.

Ministar je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost svim poljoprivrednicima koji su svojim radom i trudom postigli zapažene rezultate.

– Vaši uspjesi su dokaz da Crna Gora ima ogroman potencijal u poljoprivredi, koji ćemo nastaviti da razvijamo i podržavamo. Ubuduće će Ministarstvo subvencionisati sve učesnike iz Crne Gore (koji šalju uzorke na ocjenjivanje) na sajmu. Kupujmo domaće, jer to je najbolje – poručio je on.

Podjećamo, crnogorski proizvođači su u kategoriji mesa i proizvoda osvojili 40 nagrada, 26 su zavrijedili mlijeko i mliječni proizvodi, jaka alkoholna pića i likeri 20, vina 33. Pčelari su odnijeli sedam priznanja, proizvodi od voća 12, ulja devet, po pet žito, brašno i konditori, dok su nam za dizajn proizvoda dodjeljene dvije, a hemijskoj industriji jedna nagrada.

U ime laureata, obratila se Zorka Šljukić, vlasnica Mljekare Srna i zahvalila Komori što je prepoznala značaj priznanja kao potvrda kvaliteta domaće proizvodnje.

Čestitajući kolegama, poručila im je da kontinuirano ulažu u proizvodnju i inovacije, uz nadu da će kvalitet domaćih proizvoda pronaći put na šire tržište.

Zahvalila je Ministarstvu i nadležnim institucijama na podršci i nada se da će saradnja biti još intenzivnija u pogledu edukacije, promocije i afirmacije domaćeg proizvoda.

– Zdrava poljoprivreda znači zdravu ekonomiju, zato kupujmo domaće, jer snaga je u svima nama – poručila je Šljukić.

Svečanost je završena obilaskom nagrađenih i prigodnim muzičkim programom.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.