Ekonomija

Mulešković: Vučić pokušava da ojača poziciju Srbije u ekonomskim odnosima sa Crnom Gorom, Vlada da reaguje

(15 riječi)

Iz Beograda stižu kontradiktorne izjave o zabrani izvoza ulja, ekonomski analitičar upozorava na mogući rast i ostalih cijena

Sagovornik Analitike ukazuje da je neophodno jačanje domaće ekonomije. Stava je da ne bismo smjeli dozvoliti da budemo uvozno zavisni od jedne države, gdje izajava jednog čovjeka može da dovede tržište u velike probleme

Biljana Roćen-Knežević Autorka

Povodom kontradiktornih izjava srpskih vlasti o zabrani izvoza suncokretovog ulja, proizvoda koji Crna Gora dominantno nabavlja upravo iz Srbije, sagovornik Portala Analitika na tu temu bio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

On ukazuje da bi izjave koje su se čule prethodnih dana iz Srbije mogle da dovedu do poremećaja na tržištu snabdijevanja suncokretovim uljem.

“Veoma je začuđujuće da u dva dana dobijemo dvije različite informacije o (ne)zabrani izvoza ulja. Shodno CEFTA-i ne bi trebalo da se se dešavaju ovakve stvari kad nema toliko turbulentnih dešavanja na tržištu, iako postoje nagovještaji da može da dođe do promjena na tržištu ulja”, kaže Mulešković.

Ovakve izjave mogu dovesti do poremećaja na tržištu

On upozorava da zapravo ovakve izjave kakve ovih dana dolaze iz Srbije mogu dovesti do poremećaja na tržištu.

“Bile one tačne ili ne, ovakve najave dovode do velike neizvjesnosti na tržištu, pa će prvo odreagovati građani kupovinom veće količine ulja a zatim će se to odraziti i na cijene. To znači da zbog ovakvih izjava može doći do nestašice, ali i povećanja cijena ulja”, ukazuje Mulešković.

Sagovornik Analitike pojašnjava šta je cilj i pozadina kontradiktornih izjava koje stižu iz Srbije.

“Ova situacija jasno je pokazala da prva izjava koju smo čuli od predsjednika Srbije jeste samo informacija da se u neku ruku pojača pozicija te države u ekonomskim odnosima sa našom zemljom, posebno u dijelu izvoza ulja, gdje moramo znati da Crna Gora uvozi 92 posto ulja iz Srbije”, ističe Mulešković.

Upozorava i da Crna Gora ne bi smjela da bude uvozno zavisna od jedne države u tolikoj mjeri.

Promocija Otvorenog Balkana

Mulešković izjave zvaničnog Beograda vidi i kao ponovno potezanje pitanja Otvorenog Balkana. Pojašnjava da ukoliko dođe do obustave izvoza možemo opet čuti o priču “prednostima Otvorenog Balakna”.

“Očekujem da će predsjednik Srbije da kaže kako će vjerovatno prednost imati zemlje koje participiraju u Otvorenom Balkanu, tom neuspješnom projektu koji je njegova ideja, a koji do sada nije donio nikakve rezultate, osim organizacije određenih sajmova vina. Upravo to je način da se takve inicijative predstave kao neophodne za kompletan region iako su netransparentne, neuređene i nepotrebne”, poručuje Mulešković.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.