CG u srcu

Crnogorska dijaspora uz svoju domovinu i u dobru i u zlu!

(15 riječi)

Da li će crnogorska dijaspora i u buduće biti dobrodošla u Crnu Goru, pita se predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera  Kirović, sa kojom je Crnogorski portal napravio intervju.

1.     Kolika je povezanost Crnogorske dijaspore sa matičnom državom i koliko se brojne i česte njihove humanitarne aktivnosti, sa posebnim osvrtom na vrijeme pandemije Covida 19?

Povezanost  crnogorske dijaspore sa maticom je  veoma velika  i dolazi do izražaja u punom obliku uvijek  u danima kada je Crnoj Gori potreban bilo koji vid podrške. Uvijek se samoorganizuju, među sobom povezuju da bi na što adekvatniji način  pomogli u razrešenju problema u matičnoj državi , tako je bilo  početkom ove godine, kada je epidemija  virusa Covida 19 zakucala i na naša vrata! Upravo u tim  danima se vidjelo  kolika je njihova veza sa  Crnom Gorom  kolika je njihova zabrinutost za zdravlje svih nas… uporedo sa time pokazujući  kolike su njihove čežnje, nadanja , rodoljublje i patriotski aktivizam kojim grade mostove prijateljstva između Crne Gore i država njihovog prijema !Oni su pravi promoter svoje države i svojim patriotizmom crtaju njene granice po svim kontinentima !

2.     Da li želite istaći nekog pojedinca iz dijaspore  i njegove donacije u vrijeme pandemije?Kakav odnos  države je bio prema dijaspori u tom vremenu?

Ne želim nikoga pojedinačno isticati, jer država Crna Gora i svi mi zajedno treba da se sa istim pijetetom odnosimo prema donaciji bila da je ona od 100 eura ili 100.000 eura i više kako je bilo slučajeva, o kojima je crnogorska javost u prethodnom period obaviještena.Ne pada ni po svijetu novac sa neba našim ljudima i oni od svog rada …od potreba  svojih porodica odvajaju da bi podržali  u Crnoj Gori svoje  ili svaku humanitarnu akciju i to je za veliki RESPECT . U Crnoj Gori postoji državna institucija koja se bavi pitanjima i problematikom saradnje dijaspore sa Crnom Gorom, na njihovom sajtu postoji evidencija udruženja koja su donirala u vrijeme pandemije. Taj spisak nije konačan ili nije obuhvatio sve donacije , jer puno humanista-donatora iz dijaspore ne žele nikakvu vrstu marketinga ili javnih promocija  kad je njihovo učešće u humanitarnim  akcijama  u pitanju. Naši članovi , a imamo ih u 22 države prijema koji su željeli da izvrše donaciju (bilo finansijsku ili materijalnu) su od nas dobijali broj žiro računa koji je otvoren od strane NKT ili kontakt nekog iz Operativnog štaba za dalju kordinaciju oko uplita i donacija . Da su uplaćena značajna sredstva  sredstva ne samo od dijaspore na tom računu , potvrdio je i premijer  gospodin Marković , najavljujući da će se od tih uplaćenih sredstava graditi bolnica. Želeći da se svim donatorima iz Crnogorske dijaspore i njihovim prijateljima iz zemalja prijema na poseban način zahvalimo Asocijacija dijaspore CG je  realizovala   projekat CRNOGORSKO SRCE KUCA PO SVIM KONTINENTIMA , u kojima je dijaspora iz 22 države prijema  dala podršku Vladi Crne Gore i NKT za sve  preduzete aktivnosti  u borbi za očuvanje našeg zdravlja.

U projektu smo istakli zastave  država prijema , kao znak zahvalnosti i poštovanje za sve što su uradili za našu dijasporu, kao  i za Crnu Goru u danima pandemije, iako su i njihovi građani bili  zdravstveno ugroženi. Takođe, svaki crnogorski  iseljenik obuhvaćen ovim projektom  njih 60 iz 22 države je ispred sebe držao crnogorsku državnu zastavu, simbolično poručujući da  đe god  da ih je život odveo  poštuju tuđe , a vole svoje … Crnogorska dijaspora voli svoju državu, njenu suverenost, njene državne simbole i  podržava institucije sistema svoje države dok god zastupaju naše interese i bore se za razvoj Crne Gore.  

U svoje ime , a i u ime članova Asocijacije dijaspore želim da se zahvalim Vladi CG i MVP- Direktoratu za konzularne poslove i dijasporu , sa kojim imamo profesionalno dobru saradnju , za sve što su uradili ne samo za našu dijasporu, nego i građane koji su željeli da se vrate u Crnu Goru  u toku epidemije…jer su kordinirali i organizovali njihov povratak  kako avio letovima tako i drugim prevoznim sredstvima , a svi znamo da su  svi letovi  nacionalne avio kompanije  bili besplatni .

          3.Kakva je saradnja države sa Crnogorskom dijasporom ?

Crna Gora i  prethodna Vlada je od 2006. uradila mnogo po pitanju saradnje sa crnogorskom dijasporom, kroz Strategije saradnje , usvojeni Zakon o saradnji sa iseljenicima-dijasporom, , otvaranjem posebne instituicije koja se bavi isključivo pitanjima saradnje sa dijasporom ,  sa svime time pokazjući da je crnogorska dijaspora važan segment crnogorskog društva... na saradnju sa dijasporom treba gledati kao na sistem povezanih krvnih sudova…gdje  jedan bez drugog ne može da funkcioniše. U prethodnom period je puno toga pozitivnog urađeno, ali… ima i   propusta , koji se upravo u ovom vremenu najbolje pokazuju. No ko radi , taj i griješi … samo je dobro ako taj koji je griješio , uvidi svoje greške i potrudi se da ih ispravi !

4.Odnos Asocijacije dijaspore na predizborne prozivke  upućene dijaspori od strane tada opozicionih lidera?

Ono o čemu će Asocijacija dijaspore sigurno postavljati pitanja , ko god da bude u budućoj Vladi  Crne Gore , je odnos i prijetnje upućene od strane pojedinih dojučerašnjih opozicionih lidera prema dijaspori Crne Gore –građanima Crne Gore koje su na privremenom radu van teritorija svoje države . U predizbornoj kampanji ( a to ne može ni za koga biti opravdanje) ugrožavana su  njihova  osnovna  ljudska  prava , pravo na slobodno kretanje i  glasanje. Za svaku osudu su prozivke i  pozivi  da mi svoje članove  porodica prijavljujemo  ako dođu svojim kućama , da bi im se pisale krivične prijave jer će iskoristiti svoje na zakonima CG legitimno pravo i glasati. Očito da je tom dijelu političke stvarnosti  Crne Gore je jedino prihvatljiva ona dijaspora koja je kao i oni odana nekoj drugoj državi ! Loša poruka za sve koji Crnu Goru nose u srcu , kojoj  se mi iz Asocijacije dijaspore Crne Gore protivimo i koju smo i do sada javno osudili!

5.Zbog pandemije puno njih iz dijaspore ove godine nijesu došli u Crnu Goru i kakav je njihov osjećaj prema tome ?

Crnogorska dijaspora dolazi u Crnu Goru svojoj kući , kad može i kad treba!  Ove godine je pandemija zaustavila sve nas u kretanjima i putovanjima, pa i njihvećinom . Crna Gora ni u vrijeme “prvog talasa”  epidemije  nije  zatvarala granice  za svoje građane, ali  sve države prijema Crnogorske dijaspore  imaju određene mjere zaštite vezano za pandemiju ( testove, samoizolacije, karantine, polise osiguranja  ) što je imalo uticaja i na  njihov dolazak u Crnu Goru. 

Svi  članovi Asocijacije dijaspore Crne Gore koji nijesu došli ove godine u Crnu Goru, pokazuju ogromnu nostalgiju , zatim zabrinutost zbog  političkih dešavanja i strepnje kojim putem će Crna Gora ići dalje.  U zadnjem, svi “proklinju” koronu, zbog koje prije par dana nijesu mogli biti prisutni na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, koji je obojen ljubavlju prema Crnoj  Gori, kojoj bi  oni dali svoj doprinos, jer Crna Gora je kako za nas tako i za njih jedina svetinja I jedini  dom u kojem ima mjesta za sve  koji ga nose u srcu!   N.S. 3 Komentara

Oksim Postavljeno 22-02-2021 06:21:28

Pa okle joj pravo da se stavlja ispred cijele dijaspore? Sto se tiska dje joj nije mjesto? Okuplje neke sumljive grupe i kad pogledate ko je oko nje bice vam jasno. U Evropu je niko rado ne gleda ide u Tursku dje ne znaju ko je a ovamo ne smije ni da se primakne a jest se reklamirala e ce bit u Cikago i Njujork ma sve bjese laz.

Odgovori ⇾

Joksim Postavljeno 16-02-2021 11:53:12

Ko je ona da govori u ime crnogorske dijaspore!!! Mnoga udruzenja su prepoznala njeno negativno djelovanje pa medju mnogima u Evropi nije dobrodosla, a da o USA i ne pricamo.

Odgovori ⇾

GRAĐANSKI Postavljeno 20-02-2021 04:50:40

Poštovani Joksime, molim, budite ljubazni i pojasnite: na koje ili kakvo konkretno negativno djelovanje ove gospođe mislite? Zanago ne znam, pa Vas zarad toga pitam! Zahvaljujem!

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.