Škrinja

DRŽAVA DUKLJA U SRPSKOJ ISTORIOGRAFIJI

(15 riječi)

   (kratki osvrt)

 

Povodom iskaza predsjednika Srbije g-dina A. Vučića na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji da su Vojislavljevići srpska dinastija a Duklja srpska država i u tom pravcu sve češćih oblika revizije istorijskih tokova nastanka i razvoja prve crnogorske države Duklje, ovom prilikom podsjećamo javnost na neke srpske istoriografske izvore u kojima se tretira ovo pitanje.

Pišući o ranofeudalnim državama naroda na prostoru nekadašnje Jugoslavije – Karantanija (Slovenija), Hrvatska, Raška, Duklja i Makedonija, jedan od najvećih naučnih autoriteta u srpskoj državno-pravnoj istoriografiji, prof.dr Dragoslav Janković (1911-1990), redovni profesor i šef katedre za istoriju države i prava Pravnog fakulteta u Beogradu, rektor Univerziteta u Beogradu (1974-1976), dopisni član JAZU, dobitnik Oktobarske nagrade Grada Beograda 1967. i Sedmojulske nagrade 1981. apodiktički je iznio stav da je Duklja najstarija crnogorska država. ,,U letopisu Popa Dukljanina, istorijskom izvoru iz sredine XII veka… možemo doznati dosta o društvenom i državnom uređenju najstarije crnogorske države Duklje.” (Izvori: Istorija država i prava naroda Jugoslavije, Beograd 1981. str.6; Državno-pravna istorija Jugoslavije, D. Janković i M. Mirković, Beograd 1987. str. 6). Na istim mjestima u navedenim izvorima dr D. Janković kaže da je najstarija srpska država Raška.

Srpski istoričar dr Sima Ćirković (1929-2009): ,,Do sredine X vijeka dukljanska knjaževina bila je formirana i jasno razgraničena od susjednih slovenskih knjaževina i vizantijskog područja”, (Crna Gora, Zbornik, Beograd, 1976.), a slovenske knjaževine – županije ,,bile su Raška, Bosna i Hrvatska – a Nemanja rođen vijek i po kasnije” ( Ilustrovana istorija crnogorskoga naroda, tom I, Radoslav Rotković, Podgorica 2003, str. 27).

Napominjemo da je Relja Novaković (1911-2003), srpski istoričar, pisao: ,,Čini nam se da je Zeta… od samog početka bila osobena zemlja… i to ostala kroz čitavu svoju istoriju, bez obzira što se u određenim fazama nalazila u sklopu srpske države” (misli se na okupaciju od Raške 1186-1360 – prim. Č.B.). ,, Zeta nikad nije postala Srbija”.(Izvor: Gde se nalazila Srbija od VII do XII veka, Beograd 1981, str. 389 – citirano prema akademik R. Rotković, Ilustrovana istorija crnogorskoga naroda, tom I, Podgorica, 2003., str. 27).

 

 

31.01.2021.                                                                          dr Čedomir Bogićević1 Komentara

antifašista Postavljeno 03-02-2021 22:06:02

Istorijski sve jasno , Duklja najstarija crnogorska država, ali kako se odbraniti od srpskih falsifikatra.Jedno vrijeme sprdali su se Dukljanima, a onaj nepomenik , zakivao ih je na vezirov most...A ka da su shvatili da su istorijski , u odnosu na CG, ineferiorni , čine sve da prisvoje sve što je crnogorsko a fali njihovoj izkompleksiranoj naciji .

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.