Društvo

Članovi Savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa dijasporom-iseljenicima:

Raduloviću poziv za ostavku, Veri Kuliš podrška

(15 riječi)

Ambasadori se ne opozivaju usmenom notom… Ako to ministar nije naučio kao višegodišnji službenik neće sigurno naučiti ni kao ministar. Gore je jedino ako zna, a radi po nečijim instrukcijama i za nečije interese- ističu članovi Savjeta Nedžad Nurković i Miloš Bukilić, povodom najnovijih dešavanja koja se odnose na rad diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ilustracija

Od XVI vijeka, kada je ustanovljen institut stalne diplomatije, koliko nam je poznato nije se desilo da ministar vanjskih poslova jedne države pozove diplomatske predstavnike da se vrate u državu i time onemogući djelovanje diplomatije na rezidentnoj osnovi. Diplomatija je, a to bi ministar trebao da zna mnogo bolje od nas, vještina zvaničnog i nezvaničnog pregovaranja i zastupanja interesa jedne države. Kao raniji službenik Ministarstva vanjskih poslova, vjerujemo i kao njegov predstavnik u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, trebalo bi da mnogo bolje od svih razumije važnost rezidencijalnog djelovanja diplomatije. Isto tako, kao bivši službenik Ministarstva trebao bi da zna proceduru postavljanja i opoziva ambasadora. Ustavnu podjelu vlasti i obavezu njegovog poštovanja. Tada bi znao i da se ambasadori ne opozivaju usmenom notom prije potpisa ukaza o opozivu od strane predsjednika, kao Ustavne kategorije odvojene grane vlasti. Ako sve ovo ministar nije naučio kao višegodišnji službenik neće sigurno naučiti ni kao ministar. Gore je jedino ako zna a radi po nečijim instrukcijama i za nečije interese, kao da ne zna. Onda je problem nepremostiv. Zato ga javno pozivamo, dok smo još u situaciji da ispravimo njegove pogrešne poteze, da podnese neopozivu ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova.

Na kraju, ali kao jednako važan aspekt ovog obraćanja, želimo da damo bezrezervnu podršku NJ. E. Veri Kuliš, ambasadorki koja je sa svojim saradnicima pružala nesebičnu podršku našem radu, jačajući na taj način kapacitete naših udruženja iz dana u dan. Njen rad i predstavljanje države u diplomatskim krugovima i šire može samo da bude za pohvalu. Opoziv jednog takvog diplomate može rezultirati jedino štetom i umanjenjem ugleda naše države u zapadnoj Evropi. S tim u vezi, zahtijevamo od ministra vanjskih  poslova da povuče odluku o opozivu Nj.E. Vere Kuliš i time joj omogući da zastupa naše interese u izuzetno značajnoj zemlji kakva je SR Njemačka.

Nedžad Nurković  i  Miloš Bukilić, ( Savez crnogorskih asocijacija Njemačke) Povezani članci...

1 Komentara

GRAĐANSKI Postavljeno 25-02-2021 08:45:00

BRAVO !!!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.