Kultura

Večernji list: Ugledni crnogorski pisac i izdavač na udaru nove vlasti

(15 riječi)

Ako je suditi prema apelu koji su ovih dana javnosti uputili autori i saradnici izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum Cetinje (OKF) i književnog časopisa Ars, ostvaruju se bojazni o kojima je prije nekoliko mjeseci, nakon izbora i promjena vlasti u Crnoj Gori, za Večernji list govorio istaknuti crnogorski pisac i izdavač Milorad Popović.

Istaknuvši tada da je cijela generacija mladih pisaca koji nešto danas znače u regiji prošla kroz OKF i Ars, Popović je rekao da se boji za sudbinu časopisa i izdavačke kuće koju vodi.

"Ako se pokažu tačnima spekulacije o ministrima kulture koji su u igri, ja sam njihov neprijatelj i ne očekujem od njih ništa dobro... a što se tiče mog izdavaštva, vjerovatno ću sve morati zatvoriti", rekao je tada Popović, pjesnik i autor romana “Kantera” i “Čovjek bez lica” te dobitnik prestižnih nagrada kao što su “Meša Selimović” i “Njegoševa nagrada”.

"Sa zaprepaštenjem i zabrinutošću pratimo institucionalni pokušaj diskreditacije Milorada Popovića i izdavačke kuće OKF, čiji smo autori i saradnici. Sama akcija javnog sramoćenja uglednog pisca i najuticajnije crnogorske izdavačke kuće, koju je najavila ministarka kulture u televizijskom intervjuu, pripada popisu praksi totalitarnih, nipošto demokratskih društava, kakvo crnogorsko ima pretenziju biti", kaže se na početku apela.

Popović se, naime, proziva zbog sredstava kojima je prethodna vlast sufinansirala projekte OKF-a i časopis Ars.

"Sredstva dodijeljena za realizaciju precizno pobrojanih i definisanih projekata predstavljaju se kao sredstva dodijeljena Miloradu Popoviću, lično. Takva jeftina populistička propaganda, moguće, naručiteljima blaćenja donosi ličnu satisfakciju i kratkoročnu političku korist, ali je njena konačna žrtva crnogorska kultura...

Mi smo pisci i ne bavimo se revizijom i inspekcijom, nego književnošću. Ističemo da su Ars, OKF i Milorad Popović uradili nemjerljiv posao na promociji crnogorske književnosti, kao i promociji regionalnih književnosti u Crnoj Gori... Popović je svoju misiju promocije crnogorske književnosti, zbog koje je, uostalom, i dobio podršku države na konkursima, vodio s punom sviješću da ona mora biti savremena, kosmopolitska i otvorena”, stoji u apelu koji je potpisalo šezdesetak pisaca, prevodilaca i izdavača iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Albanije, Njemačke, Australije i Hrvatske.

"Od 200 subjekata koji su aplicirali iz svih domena kulturne produkcije, aktualna vlast se jedino OKF-om bavi tako da zbraja podršku za proteklih deset godina ne spominjući pritom vrijednost naše produkcije, posredovanja afirmaciji crnogorske književnosti u inostranstvu i mnogih prevoda na strane jezike", rekao je juče Milorad Popović o pokušajima da ga kompromituju i eliminišu.

"Nove crnogorske vlasti i ministarka vodiće kulturnu politiku shodno svojim ideološkim i političkim projekcijama, što je legitimno i podrazumijeva se. Nije, međutim, ni legitimno ni etično voditi kampanje protiv ljudi koje je ministarka javno označila da će, kao njeni kritičari, biti predmet osvete. Sa stanovišta interesa crnogorske književnosti, likvidacija Arsa i OKF-a je katastrofalan potez”, stoji na kraju apela koji su, između ostalih, potpisali Andrej Nikolaidis, Svetislav Basara, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Enver Kazaz, Jovica Aćin, Josip Mlakić, Boris A. Novak, Petar Andonovski, Abdulah Sidran, Branko Čegec, Damir Uzunović, Mile Stojić, Faruk Šehić, Monika Herceg te predsjednica albanskog PEN-centra Entela Kasi.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.