Društvo

SKANDALOZNA SMJENA U NK: Brđanin telefonom saopštio Goranoviću da ga smjenjuje zbog političkog pritiska, dvojica starješina odbili mjesto načelnika

(15 riječi)

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Zoran Brđanin, uprkos bogatoj policijskoj biografiji i ugledu koji je stekao među kolegama, nije odolio političkom pritisku, već je smijenio načelnika Centra bezbjednosti Nikšić Tihomira Goranovića i komandira tog centra Darka Mađarića.

(Foto: Filip Filipović)

Prema saznajima Standarda Brđanin je telefonom pozvao Goranovića i saopštio mu da njega i Mađarića mora smijeniti zbog političkih pritisaka. Takođe, što je do sada nezabilježena praksa zatražio je od njih, da ga posredstvom medija lično pozovu da ih smijeni.

Međutim, prema našim saznanjima, Goranović je to odbio i saopštio v.d. direktoru Uprave policije da postupi oficirski i u skladu sa zakonom, te da ako procjenjuje da treba, obavi njegovu smjenu i da je obrazloži. Ipak, jedino obrazloženje je bio zahtjev političara.

Podsjetimo, juče je jedan od lidera DF-a Milan Knežević putem Tvitera pozvao ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina, da ”koliko sjutra” smijene Tihomira Goranovića i Darka Mađarića.

Takođe, isto je uradio i nosilac liste “Mir je naša nacija” u Nikšiću Momo Koprivica prije četiri dana, kada je pozvao v.d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina da smijeni rukovodstvo Centra bezbjednosti Nikšić.Zoran Brđanin očigledno nije odolio političkim pritiscima, te je Goranovića i Mađarića smijenio preko telefona.

Kako Standard saznaje, Brđanin je potom funkciju prvog čovjeka nikšićke policije ponudio šefu kriminalističke policije u Nikšiću, ali je on to odbio i tražio da i njega smijeni. Zatim je tu poziciju ponudio pomoćniku komandira u Centru bezbjednosti, ali je i on odbio. Na kraju je Brđanin, za v.d. načelnika Centra bezbjednosti Nikšić, postavio rukovodioca Stanice kriminalističke policije CB Herceg Novi Dragoljuba Pekovića.

Da je ova smjena politička, pored svega navedenog, govore i činjenice da je tim nikšićke policije na čelu sa Goranovićem posljednjih mjeseci uspješno sačuvao mir u gradu pod Trebjesom, gdje su odgovorili brojnim bezbjednosnim izazovima, uprkos izuzetno teškoj situaciji, koja je bila na ivici sukoba. Nikšićka policija profesionalnim i blagovremenim angažmanom uspjela je da zaustavi niz obračuna političkih protivnika, politički i nacionalno motivisane sukobe, ali i sve strane faktore koji su narušavali bezbjednost u tom gradu.

Činjenica je da o situaciji u Nikšiću pišu svi regionalni mediji i da je predstavljena kao vrlo tenzična. Samim tim, njihov posao bio je izuzetno složen, ali su rezultati pokazali da se uspješno bore sa svim izazovima.

Takođe, pokušali su da uđu i u trag novcu i osobama koje su iz inostranstva pokušavale da pomognu pojedinim partijama vladajuće većine, kako bi tim novcem vršili kupovinu glasova, odnosno sprovodili političku korupciju. Očigledno je sve to smetalo Demokratskom frontu koji već danima unazad traži smjenu načelnika i komandira CB Nikšić.

Da je riječ o političkoj smjeni potvrdio je i sam vd direktora Uprave policije Zoran Brđanin, koji je u svom saopštenju na neprimjeren način govorio o kolegama, tvrdeći da su oni politički akteri.

”Pripadnici Uprave policije neće biti akteri dnevnopolitičkih dešavanja, a posebno ne u kontekstu usložnjavanja političkih prilika jer je Uprava policije kao institucija iznad svakog pojedinca, te je u skladu sa tim navedena odluka donijeta”, navodi se u saopštenju UP.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.