CG u srcu

Diplomatija dobročinstva - Azerbejdžan

(15 riječi)

(Foto: pixabay.com)

U savremenom društvu postoji velika potreba za približavanjem kultura, jer je danas najvažnije intenziviranje interkulturalnog i međunacionalnog dijaloga i humanitarne saradnje, kao mehanizama za jačanje harmonije i razumijevanja među ljudima.  


                                                    Spomenik Božidaru Vukoviću Podgoričaninu - Kraljev park 


Već  nekoliko  godina  u  jednom  od  živopisnih kutaka u Podgorici, u Kraljevom parku, zajedno sa spomenikom istaknutom sinu Crne Gore, svjetski poznatom izdavaču knjiga, Božidaru Podgoričaninu, uzdiže se i bista velikog azerbejdžanskog pjesnika i dramskog pisca, Huseina Džavida. Stanovnici glavnog grada dobro pamte: nakon završetka radova na potpunoj rekonstrukciji, 11. septembra 2013. godine održana je svečana ceremonija otvaranja obnovljenog parka. Podgoričani su tako na poklon od Azerbejdžanaca dobili zelenu oazu na površini od 1,7 hektara, koja sadrži moderan mobilijar, rasvjetu, sisteme navodnjavanja i obezbjeđenja. Od novih sadržaja tu su sjenik sa stolovima za šah, velikafontanai dječje igralište, a obezbijeđen je i bežični internet na prostoru cijelog parka. Uređenje Kraljevog parka počelo je 1910. godine, u čast krunisanja kralja Nikole, a obnovljen je 1954. godine.                                      Sa ceremonije otvaranja rekonstruisanog Kraljevog parka u Podgorici 


U ovom periodu dodijeljen je i nazivBakujednoj od centralnih podgoričkih ulica, nakon odrađene rekonstrukcije i uređenja 2013. godine, te je na taj način zavrijedila titulu simbola povezanosti naših glavnih gradova. 27. avgusta 2020. godine je u potpunosti završena izgradnja uliceBakuod strane Glavnog gradaPodgorica, kada je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima i predstavnicima Diplomatske misije Azerbejdžana u Podgorici, obišao završne radove.

 

Azerbejdžan je, kao i Crna Gora, kroz svoju istoriju prošao kroz mnoge poteškoće, samo što je u našem slučaju teški period završen neznatno ranije, pa je u skladu s tim i obnova započeta ranije. Međutim, nikada nijesmo zaboravili koliko ozbiljne bivaju posljedice ovih teškoća i koliko dugo traju. Stoga nije slučajno što je 2011. godine, tokom velikih poplava u Crnoj Gori, azerbejdžanska ambasada prva pružila humanitarnu pomoć žrtvama grada Virpazara.

 

Uz pomoć donacije Republike Azerbejdžan izvršena je 2013. godine rekonstrukcija i dogradnja vrtića i jaslica na objektu JPUDušo Basekić” u Bijelom Polju. Tadašnji šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Podgorici, gospodin Sejran Mirzazada je na otvaranju vrtića izjavio sljedeće:


“Ostvarivanje ovog projekta je rezultat iskrenog prijateljstva između lidera naših država i naroda dvije zemlje. Siguran sam da današnjim otvaranjem vrtića u Bijelom Polju, još jačamo temelje naše buduće dugoročne saradnje za dobrobit obije zemlje i naroda. Nadam se da će se djeca prijateljske Crne Gora osjećati prijatno i udobno ovdje. Jer, kada su djeca srećna i mi smo srećni, jer su djeca naša budućnost.”

         

Obnova crkve Sv. Neđelje u Kumboru urađena je zahvaljujući finansijskoj investiciji azerbejdžanske kompanije “Azmont Investments”, koja je prvo investirala u istraživačke arheološke radove, a zatim u izradu projektne dokumentacije i nakon toga u radove na sanaciji i obnovi crkve. Ova donacija ukazuije na pozitivan odnos pun poštovanja ove kompanije prema crnogorskoj kulturnoj baštini. Radovi na sanaciji crkve izvođeni su u periodu od 15.08.2019. do 08.11.2019. godine.

 

Kompanija "Azmont Investments", koja od 2012. godine profesionalno i na održiv način upravlja svojom investicijom u Crnoj Gori, više puta je pokazala i društveno odgovorno poslovanje, i pomagala sportske klubove, "Festival mimoze", kao i druge humanitarne i događaje u oblasti kulture u Herceg Novom, ali i u čitavoj Crnoj Gori. 

Zvanični organi Azerbejdžana, kompanije, nevladine organizacije i građani koji rade u Crnoj Gori i u inostranstvu su uložili sve napore u okviru njihovih mogućnosti kako bi pomogli Crnoj Gori da se oporavi od posljedica epidemije i pokazali solidarnost sa crnogorskim narodom i državom.

-         Kompanija “Azmont Investments” uplatila je na bankovni račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti 20.000,00 EUR.

-         Diplomatska misija Republike Azerbejdžan uplatila je na bankovni račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti 1.000,00 EUR, a takođe je obezbijedila pakete pomoći sa osnovnim životnim namirnicama za opštine Podgorica i Tuzi u cilju pružanja pomoći za 40 najugroženijih porodica, a potom i za opštinu Rožaje, takođe za 40 porodica.

-         Počasni konzul Crne Gore u Azerbejdžanu Vugar Alijev je uručio 5000 medicinskih maski Generalnom konzulatu Crne Gore u Istanbulu radi isporuke u Crnu Goru.

-         Međunarodni centar “Nizami Gandžavi” osnovan u Republici Azerbejdžan je posebnom poštom poslao Crnoj Gori 410 medicinskih maski FFP2 i 50 komada zaštitne medicinske odjeće.

-         Kulturno–ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore je uručio opštini Podgorica pakete pomoći sa osnovnim životnim namirnicama za 30 ugroženih porodica.
Cilj ovog prijateljskog čina je iskazivanje solidarnosti i brige, kao i pružanje osnovne pomoći onima kojima je to najviše potrebno u vremenu krize kakva je ova trenutna izazvana novim korona virusom COVID-19. 

Kažu da se prijatelj poznaje u nevolji. Ova mudra poslovica najbolje oslikava suštinu humanitarnih projekata koje je Azerbejdžan realizovao u Crnoj Gori.

Diplomatska misija Republike Azerbejdžan od 2012. godine aktivno učestvuje u Božićnom bazaru koji biva organizovan svake godine i na taj način pomaže u prikupljanju sredstava za one kojima je to najpotrebnije.

                                                            Božićni bazar u Podgorici0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.