Istorija

Ko mi pobi đedove doktore?

(15 riječi)


Piše: Alek Barović, magistrand političkih nauka

Ja ću ti reć doktore.

Nikola pade na Sutjesci u borbi protiv Njemaca. Ono onda kad tvoji četnici koje nazivaš antifašistima položiše oružje okupatoru bez ispaljenoga metka. Bio je komesar bolnice koju su ti tvoji napunili.

Brat mu Simo pade kod Vilića guvna braneći životom ranjenike sa Neretve koje tvoji četnici raniše mjesec dana ranije. Zbog svoje ogromne hrabrosti bi nagrađen ordenom narodnog heroja i za vječnost proslavi našu kuću.

Vidak ode da se bori za slobodu bratske Srbije i ubiše ga '44 izdajnici srpstva kod Kragujevca. To su ti tvoji antifašisti.

Vukadina ubiše morački četnici novembra 1943. Ti isti tvoji četnici antifašisti doktore. Momka od 18 godina.

Živko pade kao bombaš kod Pljevalja '41 kao borac slavnog Lovćenskog odreda. To je bila ona bitka doktore posle koje se ti tvoji četnici pokolebaše i ka' kukavice odoše u zagrljaj okupatoru da ubijaju do juče braću i saborce.Janka, komandira čete, ubiše četnici '43 kod manastira Morača doktore. Tvoji četnici antifašisti.

Maricu raniše četnici u oktobru '44 doktore. I umrije od tih rana doktore. Sa nepunih 19 godina. Ne dočeka da zakiti tuđi dom odiva ovog časnog bratstva iz najmanjeg plemena Katunske nahije.

Brat joj Nikola poginu '41 kod Veljeg brda. Na metar od mog prađeda Puca. Vele ljudi da je golim rukama zgrabio cijev mitraljeza. Poginu doktore, a da ne zna da će mu ti tvoji četnici antifašisti sa kojima se tada borio rame uz rame ubit sestru rođenu. Tvoji četnici doktore, antifašisti.

E tako moj doktore. Dadosmo mi osam glava doktore. I još stotine glava prije toga. A tek cijelo bandićko pleme se izbrojat ne bi moglo. Toliko smo ih dali da i ne znamo đe su kosti ostavljali. Jedino znam đe mi je prađed sahranjen, jer se ne dade da ga okrenu tvoji četnici antifašisti protiv braće.

I opet ćemo davat doktore, ako bude trebalo. Mi za razliku od tebe branimo naše ognjište. Tebe koji nisi branio svoje, a sad braniš moje od mene.

A vi ako vam basta dođite pa Bandićima kožu oderite. Kako je imao u planu jedan od vođa tvojih četnika. Antifašista. Doktore.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.