Korona i dokolica

Koliko traju stručne “istine” ministarke Borovinić Bojović

(15 riječi)

Sa oko 3% vakcinisanih građana trenutno smo na 96. mjestu u svijetu i daleko ispod svjetskog prosjeka

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je povoljna i stabilna jedino za premijera Zdravka Krivokapića, ministarku Jelenu Borovinić Bojović i možda nekoliko njenih najbližih saradnika. Očito da u Institutu za javno zdravlje imaju suprotno mišljenje jer stručnjaci ove ustanove sve češće otvoreno demantuju resornu ministarku. Direktor Instituta dr Igor Galić 11. marta je izjavio da Crna Gora “ne kontroliše epidemiju”.

Od tada ga nema u medijima a ministarka nikada nije otvoreno demantovala ovu izjavu.

Prije dva dana u Skupštini Crne Gore ministarka se samodopadno hvalila da se epidemiološka situacija popravila i da se značajno smanjio broj novooboljelih.

Samo nekoliko minuta kasnije demantovao je dr Jevto Eraković istakavši da su takvi rezultati posljedica smanjenog broja testiranih za 13% u samo dvije sedmice.

Ovakav način “vođenja” epidemije je doveo i do smanjenja ukupnog broja oboljelih jer je tokom prošle sedmice bio znatno veći broj oporavljenih nego novozaraženih.

Ostali smo uskraćeni za objašnjenje ministarke i kako se određuje broj oporavljenih na dnevnom nivou. “Potrudili smo se da pratimo svjetske standarde, a standardi SZO su da bude što veći broj testiranja, i optimalno je da to bude na dnevnom nivou preko 2000 što kod nas i jeste”, kazala je ministarka 7. marta na TV Prva.

Nije objasnila zašto je samo par sedmica kasnije broj testiranih bivao znatno manji.

Tako je 20.3. testirano 2096 građana a 29.3. urađen je samo 1191 test. Već 30.3., nakon objava u medijima o smanjenju testiranja, testirano je 1825 građana.

Stručnjaci koje smo konsultovali ističu da ovakav broj testiranih nije posljedica priridnog toka epidemije već nekih drugih “mjera”.

Na pogrešno informisanje građana Vladu Crne Gore je upozorila i doktorka Marija Backović, biohemičarka i istraživačica na Pasterovom institutu u Parizu.

Dr Backović je navela da je broj otkrivenih slučajeva opao uglavnom zbog manjeg broja dnevnih testiranja. Ministarku je demantovala i epidemiolog Instituta Marija Božović koja je za “Dan” istakla da nije došlo do značajnijeg pada broja oboljelih zbog čega struka ne zagovara popuštanje mjera.

Crna Gora se prema posljednjim podacima, u protekle dvije sedmice nalazi na prvom mjestu u regionu po broju novinficiranih. Jelena Borovinić-Bojović, pozivajući se na analizu da broj umrlih u odnosu na broj zaraženih u našoj zemlji iznosi 1,4 odsto, utvrdila je da je uspješnost liječenja od korona virusa u Crnoj Gori značajno veća u odnosu na najrazvijenije zemlje svijeta poput Njemačke, Švedske, Japana, SAD, Švajcarske, Austrije itd.

Međutim, i ovu tvrdnju ministarke opovrgla je dr Marija Backović pojašnjavajući da “Posmatrana stopa od 1,4 odsto znači da je na 100 potvrđenih slučajeva umrlo 1,4 osoba… Ovaj podatak direktno zavisi od broja sprovedenih testova, kriterijuma za testiranje, strukture testirane populacije i tako dalje. Drugim riječima, korišćenje ovog podatka je pristrasno do te mjere da ga je besmisleno koristi kako bi se poredile zemlje i njihova uspješnost, osim ako se u obzir ne uzmu i ostali faktori (isti broj testova po glavi stanovnika, isti kriterijumi za testiranje…)”.

Zabrinjava sve veći broj demanta koji iz stručne javnosti dolaze na račun izjava ministarke Borovinić- Bojović.

Zbog sve izraženijeg neadekvatnog interpretiranja epidemioloških podataka, donosimo one podatke oko kojih nema sporenja u stručnoj javnosti.

Crna Gora je u svijetu, preračunato na milion stanovnika, na drugom mjestu prema broju oboljelih a na petom mjestu prema broju umrlih. Broj novih slučajeva u Crnoj Gori je dupliran za 94 dana tako da trenutno 133 zemlje svijeta imaju sporiji tok epidemije. Prema broju testiranih na milion stanovnika trenutno smo na 33. mjestu u Evropi.

Sa oko 3% vakcinisanih građana trenutno smo na 96. mjestu u svijetu i daleko ispod svjetskog prosjeka.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.