Ekonomija

Planinka Grozdana Dondić sama brine o stadu ovaca, ljeti u Pivi zimi u Donjim Kokotima

(15 riječi)

Kada je prije petnaestak  godina ostala bez posla u Hotelsko-turističkom Turističko-preduzeću „Piva“ u Plužinama, Grozdana Dondić  nije imala dilemu:  egzistenciju za sebe i svoje petoro djece (u tom periodu i razvela se od supruga) potražila je  u bavljenju stočarstvom.Za početak  morala je da iznajmi štalu u  selu Pišče  jer svoje nije imala kao i zemlju za ispašu mada pašnjake kako tada tako  i  danas  na korišćenje dobija besplatno od komšija i prijatelja.Tako je Grozdana  bavljenje stočarstvom počela sa 50 ovaca ali je zbog oštrih i dugih pivskih zima svoje stado selila zimi,  prvo u Grbalj, zatim u Donju Goricu pored Podgorice. Od 2014 godine za zimovanje odlučila se za Donje Kokote gdje  je kupila kuću dok štalu u Kokotima iznajmljuje.Stado je godinama povećavala, u jednom periodu je imala i 230  ovaca kao i  nekoliko grla krava.

Danas drži 110 ovaca,osmoro goveda i 20 koza.Planira  da se  preorjentiše na uzgoj koza  ali je ta odluka sada na čekanju zbog loše ekonomske situacije i  problema koje u poslednje vrijeme  imaju uzgajivači koza a tiču se plasmana sira i mlijeka.

„Od izbijanja pandemije smanjena je prodaja i  mesa i sira dok svih ovih godina nijesam imala problema  sa prodajom svojih proizvoda. Otkupna cijena mesa zna da varira ,prošle godine bila je niža ali takvo je tržište, nekad je cijena veća nekada manja“, kaže Grozdana za Crnogorski portal.

Za kako kaže zimovanje sa stokom u Donjim Kokotima  sijeno  pripremi u Pivi gdje boravi od kraja maja ili početka juna do jeseni, zavisno od vremenskih uslova na planini.Što se tiče pomoći ili kredita Grozdana ih nije koristila, od države jedino dobija premijeza uzgoj stoke odnosno mlijeka.

Sve poslove oko stoke, čuvanje,mužu i ostalo  Grozdana obavlja uglavnom sama,rijetko angažuje nekog.U Donjim Kokotima ima dosta napuštenog   i neobrađenog  zemljišta  tako da za ispašu ima dovoljno trave  svih mjeseci  do odlaska u Pivi. Djeca joj naravno pomažu koliko stignu jer od njih petoro, četiri sina i kćerke, najstariji sin sa porodicom živi u Vrbasu dok ćerka u živi i radi u Budvi. Jedan sin se  bavi se poljoprivredom ali se posvetio uzgajanju aronije i  držanjem pčela u Pivi dok dvojica mlađih za sada ne pokazuju interesovanje za bavljenje stočarstvom,rade  poslove koji nemaju veze sa poljoprivredom.

 

No Grozdana, kao svaka vrijedna i visprena  planinka ima razumijevanja za to.Zna da je bavljenje  poljoprivredom  naročito stočarstvom težak  iako isplativ posao   pa zato svojoj djeci ne nameće izbor zanimanja.Želi kaže da im pomogne najviše što može a to se prije svega odnosi na obezbjeđivanje krova nad glavom. Do sada je  od novca zarađenog baveći se ovim poslom, pored kuće u Donjim Kokotima kupila i kuću pod Velje Brdo a planira da  sagradi  još neki stambeni objekat za djecu ili  da proširi postojeće.

Za sebe ne uplaćuje penzijski staž ali ne brine jer  će ostvariti  i  penziju kada dođe vrijeme. To vrijeme će doduše  doći tek za desetak godina ako budu važili sadašnji zakoni o penzionisanju  jer se  zaposlila  i udala mlada, odmah poslije srednje škole a u HTP Piva radila 17 godina.Stočarstvom će baviti kaže  dok god bude mogla jer je to posao  koji mada mukotrpan voli i zna da radi i  koji donosi pristojnu zaradu.

 

B.Pejović1 Komentara

Odlikaš Postavljeno 06-05-2021 11:03:53

Bravo za ovu ženu! Znam je sa televizije, često gostuje. Imala je i mnogo više ovaca ranije. Primjer je kako se dobrim duhom, visprenošću i radom može djeci pružiti pristojan život. Svaka čast i zdravo bila Grozdana!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.