Istorija

U Jablanici(BiH), obilježena godišnjica Bitke na Neretvi

Antifašističke poruke sa Neretve

(15 riječi)

Uz vječnu vatru najhumanije bitke 2. svjetskog rata (Foto: CP)


Obilježavanje 78. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 76. godišnjice pobjede nad fašizmom, 8.maja, u Jablanici počelo je  tradicionalnim spuštanjem 78. karanfila u Neretvu.

Zatim je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obolježje, pored vječne vatre na kojoj piše: "Ranjenike ne smijemo ostaviti"-u potpisu Tito .

 

                    I na lokomotivi zaustavljenoj na obali Neretve, ispred porušenog mosta, viorile su se crnogorske zastave (Foto: CP)

Minutom ćutnje odata je  počast svima koji su dali živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi  a izveden je i prigodan kukturno zabavni program. Svečanost je održana u skladu sa epidemiloškom situacijiom,pa je na platou ispred Muzeja Bitke na Neretvi bilo manje okupljenih nego ranijih godina.No,i tako smanjen broj prisutnih ,iz nekoliko bivših jugo republika,pokazao da se ne zaboravljavaju herojske borbe protiv fašizma.

Na Neretvu je danas bilo  i nekoliko desetina poštovalaca NOBa iz Podgorice i Crne Gore.

 "Ovo je prilika da se prisjetimo tih istorijskih trenutaka i da odamo počast onima koji za slobodu dadoše svoje živote u borbi protiv fašističkog zavojevača. U to ime zajedno smo se prisjetili herojskih podviga partizanskih jedinica u 4. neprijateljskoj ofanzivi, odali počast njima i svim drugim borcima savezničkih vojski u Drugom svjetskom ratu", poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Podgorice.

                                            Podgoričanke Sonja Sušanj i dr Milanka Raičević ispred muzeje Bitke na Neretvi (Foto: CP)

 "Obilježavanje ovako važnih datuma i značajnih stvari koje su se dogodile u našoj prošlosti je izuzetno važno. Ne zbog toga da se prisjetimo što je to bilo prije 78 godina, naravno i zbog toga, ali mnogo važnije je da se na iskustvima tog žrtvovanja i te snage i volje naroda nadahnemo za budućnost. Bitka za ranjenike je bila najhumanija bitka u NOBu i nada da se na tim primjerima źrtvovanja za ranjenog druga  i naravno za slobodu i   prisjećajući se toga želimo građanima Crne Gore porucimo,uprkos svemu što nam se dešava, da niko ne može potrijeti vrijednosti oslobodilacke borbe i antifašizma koje baštini većina gradjana Crne Gore .I to daje nadu da će tim vrijednostima iskreno posvetiti i zvanicna Crna Gora,naglašavaju  Podgoricani koji ponosno vijorili crnogorske crvene zastave.


                                                    Na mjestu istorije -porušeni most na Neretvi (Foto: CP)

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.