Škrinja

IN MEMORIAM: 14 GODINA OD SMRTI DR BRANKA SBUTEGE

Šta je rekao o Njegoševoj nagradi

(15 riječi)

Prije 14 godina, 27. aprila 2006. godine, umro je  poznati duhovnik, intelektualac , don Branko Sbutega. Njegov intelektualni format bio je veoma širokog kreativnog raspona i zato će ostati upamćen kao jedan od stvaralaca čija razmišljanja i stavovi imaju trajnu vrijednost. 


Evo šta je Sbutega rekao 2001. godine, povodom Njegoševe nagrade , koja tada nije  ni dodijeljena,  zbog  sporenja u Žiriju za Nagradu. Don Sbutega je s tim u vezi kazao da ga  Njegoševa nagrada "posljednjih dvadeset godina ne interesira kao mjesto na kojem se prepoznaju literarne ili bilo kakve druge vrijednosti "  iz njegovog "šireg kulturnog zavijača".

 

Sbutega se tada oglasio jer su iz užeg izbora za dodjelu Njegoševe nagrade 2001. godine ispali srpski pisac i filozof Radomir Konstatinović  i književnk Aleksandar Tišma. Kao kandidati su ostali Branimir Šćepanović i Milorad Pavić.

"Kada sam prvi put saznao da su među kandidatima te Nagrade imena poput Radomira Konstatinovića i Aleksandra Tišme, pomislio sam da se neko kulturno dobro valja iza kompromitovanih kulturnih institucija i nagrada. Ali ova odluka Žirija (da se nagrada ne dodijeli)  samo je pokazala  da se iza jednog velikog i nominativnog paravana koji se zove Njegoš i dalje skriva isti politički projekat koji po mom osobnom mišljenju nema ama baš  nikakve  veze ni s literaturom, sem posredne. Laureati te nagrade samo posreduju u službi politike".


O odluci tadašnjeg žirija Sbutega je dalje kazao:  „Žirirati znači zamjeriti se kriterijumima s onima koji se ne slažu s tim kriterijumima. Ali nepostidnost kriterijuma u ovom slučaju je nešto što je me je revoltiralo, jer su čestita imena tu za nečiste svrhe. Dakle, ovdje se  radi samo o protestu protiv zloupotrebe nekih ipak živih i djelatnih pisaca kojima neke iz moje generacije znače kao nepotrošena moralna i intelektualna supstanca".  


Sbutega, zatim, navodi da su njegov protest i  reakcija "samo (njegova) molba upućena jednom prostoru, konkretno prostoru intelektualnom Crne Gore, dakle ljudima koji su u tom prostoru zaposjeli nepostidno i dalje arbitriraju njegove kulturne i duhovne vrijednosti,  da ostave na miru ono što je nama malobrojnim, ipak,  ostalo sveto, uprkos svemu".

B. Pejović 

 0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.