Kultura

Četvrtak u KIC-u

Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević

(15 riječi)

Tijana Rakočević

              Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević pod nazivom “Svrbjeli me prsti” prirediće NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) u saradnji sa JU KIC “Budo Tomović” u četvrtak, 3.juna, u sali Dodest, sa početkom u 19 sati.

              Ovo je prvi od tri programa koje će IPAK CG tokom juna ove godine realizovati u saradnji sa KIC-om.

               Na prvom, u četvrtak, podgoričkoj publici približiće se stvaralaštvo Tijane Rakočević, mlade i višestruko nagrađivane crnogorske spisateljice sa kojom će razgovarati Valentina Radulović.

               NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) je posvećen valorizovanju crnogorskog kulturnog nasljeđa i promovisanju umjetnosti savremenih stvaralaca, u zemlji i van nje, u saradnji i uz podšku ustanova i institucija kulture, kako na nivou Glavnog grada, tako i na nacionalnom nivou.

              Tijana Rakočević je rođena 23.6.1994. godine u Podgorici. Magistrirala je na Filološkom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti). Tokom studija je tri godine zaredom bila stipendista Ministarstva prosvjete (od 2014-2017. godine), a  studijske 2016/2017. godine bila je i stipendista Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U istom periodu postala je dobitnica niza laskavih nagrada i priznanja i to: Plakete za postignuti uspjeh u akademskoj 2013/2014. godini za prosječnu ocjenu A (10); Nagrade Saveza studenata za najboljeg studenta Studijskog programa za crnogorski jezik i jugoslovenske književnosti i to za dvije godine uzastopno - za studijske 2014/2015. godinu i za 2015/2016. godinu. Dobitnica je Diplome Izviiskra za studenta generacije Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću (decembar 2018. godine).

              Tijana Rakocević je objavila jednu knjigu poezije - „Sve blistavi kvanti” u izdanju Ratkovićevih večeri poezije 2018. godne, a njeni drugi autorski tekstovi - eseji, prikazi, pjesme i priče - mogu se naći u preko 30 domaćih i međunarodnih književnih časopisa.

               Za svoje stvaralaštvo dobila je takođe niz nagrada i priznanja: Nagradu Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat ,,Hamlet”;  Prve nagrade na konkursu za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivalaPosebne nagrade na konkursu za najbolju kratku priču pod nazivom „Lična sloboda“ podržanom od strane Američke ambasade (jun 2019); Prve nagrade na konkursu za najbolju priču inspirisanu Bihorom (2020) i drugih.

               Član je uredništva časopisa za književnost i kulturu »Fokalizator« iz Crne Gore, kao i časopisa »Alternator« iz Hrvatske. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, lektorka u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, saradnica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore.

               Idejni je tvorac i jedna od organizatorki Festivala »Dani Radovana Zogovića«, koji se 2020. godine prvi put održao u Kolašinu. Član je Crnogorskoga PEN centra.

 

                Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.