Ekonomija

Stanić: Riješiti problem visokih cijena goriva smanjenjem akciza

(15 riječi)

Ako je u čemu dosljedna, Vlada Zdravka Krivokapića nas svake dvije sedmice “obraduje” novim skokom cijena goriva. Sad već 11-to povećanja cijene u proteklih pola godine su očigledno najmjerljiviji rezultat koji imaju, saopštio je šef medijskog tima Socijaldemokratske partije, Mirko Stanić u reagovanju na poskupljenje goriva koje je počelo od danas.

-Cijena litra supera od 1.42 eura je u ovom trenutku značajno veća nego u nizu zemalja EU i skoro svim zemljama regije. Slično je i sa dizel gorivom, koji koristi većina građana, ali i skoro cjelokupna privreda. Zbog toga je skok cijena životnih namirnica i usluga je značajan, tako da plate i penzije ne pokrivaju ni osnovnu korpu i svakog mjeseca vrijede manje- kazao je Stanić.

Rješenje za ovaj problem je, kako kaže, lako i za njega ne treba ništa bez politička volja vlasti, odnosno koalicije DF-Demokrate-URA.

-Socijaldemokratska partija već nekoliko godina predlaže smanjenje akciza na gorivo, jer su one glavni uzročnik visokih cijena na pumpama i ovaj predlog smo snažno promovisali i u mandatu prethodne vlasti. U cijeni litra benzina akciza iznosi čak 55 eurocenti a pdv je 30 eurocenti, što zajedno čini 0.85 eu na svaki litar koji naši građani i privreda plate, dok je gorivo i marža prodavaca svega 57 eurocenti i na ovako visok iznos konačne cijene-, navodi Stanić.

On je dodao i da su se premijer i ministri samo prvog dana dovezli taksijem na posao i da od tada ne izlaze iz službenih mercedesa i audija, pa, kako kaže i ne znaju koliko ovaj porast pogađa obične građane od kojih su ih mnogi i podržali da bi prekinuli praksu prethodne vlasti.

-SDP će i dalje snažno insistirati na donošenju Zakona o akcizama kojim bi one bile smanjenje za 15% i time značajno snižena cijena goriva, kako bi se na najbolji način zaštitio standard naših građana i zbog toga ćemo danas poslati pismo predsjendiku Skupštine Aleksi Bečiću za zahtjevom za hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se ovaj zakon razmatrao- zaključio je Stanić.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.