Ekonomija

Ulcinjska solana u državnom vlasništvu

(15 riječi)

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte jednoglasno je utvrdio da se, u slučaju Solane „Bajo Sekulić“, nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, zbog nespornog državnog vlasništva nad zemljištem tog preduzeća.

Savjet, kojim je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, je to ocijenio danas na sjednici postupajući po zahtjevu Solane u stečaju od 2. novembra 2011. godine, za davanje mišljenja da je preduzeće u postupku privatizacije za nepokretnost platilo tržišnu vrijednost.

„Odlučujući o ovom pitanju, Savjet je imao u vidu detaljne podatke i nalaze iz izvještaja Komisije za procjenu tržišne vrijednosti, formirane kao stalno radno tijelo Savjeta, zaključkom Savjeta donešenim 30. decembra prošle godine, sa prvim zadatkom da u roku od 60 dana utvrdi stvarnu vrijednost Solane u momentu privatizacije“, navodi se u saopštenju Vlade.

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju dostavljenu od podnosioca zahtjeva, kao i dokumentaciju koju je Komisija za procjenu tržišne vrijednosti imovine pribavila od nadležnih državnih organa, a naročito dokumentacije iz perioda transformacije preduzeća, o privatizaciji kompanije i iz stečajnog postupka, utvrđeno je, pored ostalog, da je na zemljištu iz lista nepokretnosti 182 ukupne površine 14,52 miliona kvadrata upisana svojina Crne Gore, a da pravo korišćenja nosi Solana.

„Savjet je utvrdio da se nijesu stekli uslovi za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, jer procijenjena tržišna vrijednost zemljišta upisanog u list nepokretnosti 182 katstarske opštine Ulcinjsko Polje, ukupne površine 14,52 miliona kvadrata, koje predstavlja svojinu Crne Gore, a korišćenje Solane, iznosi 157,51 milion eura“, rekli su iz Vlade.

Iz Vlade su objasnili da je društveni kapital RO/DP Solana Bajo Sekulić Ulcinj, u pogledu nekretnina zemljišta i objekata, prilikom privatizacije, iznosio isključivo obim iskazan u knjigovodstvenoj vrijednosti društva od 2,14 miliona eura, u administrativnom području društva, te nije obuhvatao zemljište van administrativnog područja površine 14,52 miliona kvadrata upisanog u list nepokretnosti 182 KO Ulcinjsko Polje Ulcinj.

„Prometovani iznos hartije od vrijednosti odnosno akcija Solane, od više od dva miliona eura, odgovara samo tržišnoj vrijednosti nekretnina u administrativnom području društva, dok ni prema jednom osnovu ne odgovara vijednosti nekretnina zemljišta upisanog u list nepokretnosti 182 KO Ulcinjsko Polje vrijednosti 157,51 miliona eura“, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da zemljište iz lista nepokretnsoti 182 KO Ulcinjsko Polje ukupne površine 14,52 miliona kvadrata, kontinuirano predstavlja državnu svojinu Crne Gore, kako prije privatizacije RO/DP Solane, tako i nakon formiranja preduzeća Solana „Bajo Sekulić“.

Premijer Krivokapić je saopštio da je Savjet za privatizaciju jednoglasno dao mišljenje u odnosu na zahtjev društva solana "Bajo Sekulić" u stečaju i konstatovao da se nijesu stekli uslovi za pretvaranje prava korišćenja u prava svojine.

"Zemljište ukupne površine 14.524.051 metara kvadratna stalna državna svojina Crne Gore kako prije privatizacije tako i do današnjeg dana", naveo je Krivokapić na Tviteru.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio je da je odluka Savjeta za privatizaciju istorijska,

"Solana je državno vlasništvo!!! Hvala svima koji su se godinama borili za naša prirodna bogatstva", objavio je Abazović na Tviteru.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.