Ekonomija

Vlada donijela odluku

Ograničili cijenu bijelog hljeba, najugroženijima 64.000 litara ulja

(15 riječi)

Vlada Crne Gore je donijela Odluku o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni pšeničnog bijelog hljeba na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, saopšteno je iz tog ministarstva.

Oni ističu da je cilj donošenja odluke sprečavanje daljeg rasta cijene pšeničnog bijelog hljeba, čime bi se u određenoj mjeri smanjilo opterećenje na standard građana, a da se pri tome ne smanji motivacija preduzetnika za daljim razvojem i obavljanjem djelatnosti kako trgovaca, tako i proizvođača.

 - U godini socijalne pravde, osim što smo uveli dječji dodatak, pokrenuli projekat turističkih vaučera, pokrenuli inicijativu za ispitivanje rada zaposlenih u socijalnoj djelatnosti, uveli socijalni bon kao pomoć našim građanima da prebrode krizu izazvanu pandemijom korona virusa, ograničili smo i maloprodajnu cijenu pšeničnog bijelog hljeba. Sve ovo nije moguće uraditi ako nemamo zajedničku viziju i cilj, a to je društvo jednakih šansi. Cilj je da način pomaganja građanima bude vidljiviji i da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija, kazao je Milatović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja navode da se ograničavanjem cijene samo pšeničnog bijelog hljeba, kao osnovne vrste hljeba, štiti standard građana, a kako su kazali, naročito najugroženijih socijalnih slojeva, pri čemu se ne djeluje represivno na cijenu ostalih vrsta pekarskih proizvoda.

 - Ovom odlukom utvrđuje se maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba, radi sprečavanja nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica, izazvanih epidemijom Covida-19. Pšeničnim bijelim hljebom tip - 500 smatra se hljeb sa sljedećim osnovnim sastojcima: pšenično brašno tip - 500, voda, kuhinjska so, kvasac, emulgatori i aditivi, navedeno je u saopštenju.

Maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba tip - 500:  od 500 g do 600g iznosi 0,50 eura po komadu i od 300g do 400g iznosi 0,40 eura po komadu.

 - Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koja se bave prometom hljeba iz člana 2 ove odluke, dužna su da obrazuju cijene u skladu sa ovom odlukom. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a primjenjivaće se do 31. decembra 2021. godine, ističu iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ministar Milatović je kazao da je Vlada danas usvojila Informaciju o postupanju sa oko 64 hiljade litara jestivog ulja kojom se nalaže nadležnim institucijama da sprovedu aktivnosti kako bi ulje bilo podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu.

On je rekao da su pored programa socijalnog bona, koji je ranije najavljen od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ovo dodatne mjere kojima se reaguje na nagli skok cijena osnovnih proizvoda.

 - U jeku evidentnog porasta cijena osnovnih životnih namirnica na globalnom nivou, Vlada prikuplja podatke i analizira marže u trgovinama, kako bi u skladu sa tim nastavila efikasno da reaguje, zaključio je Milatović.

Iz ministarstva ističu da je ovo dokaz da se u vremenu krize ponašaju odgovorno, ne smanjujući plate i penzije i pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.