U fokusu

Klopka

(15 riječi)

Piše: Jasmina Smriko, preuzeto sa FB profila

Nakon što je SPC objavila da ne odustaje od ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, samo što će taj čin obaviti bez prisustva svenarodnog sabora, iako se zna da je sporno ustoličenje, a ne da li će biti sa vjernicima ili bez njih, oglasio se Dritan.

Za Dritana ta odluka je za svaku pohvalu, dokaz da time SPC doprinosi miru i stabilnosti.

Ova odluka je svojevrsna klopka za Crnogorce. Smišljeno, možda baš iz Dritanove glave.

Nije crkvi stalo ni do zdravlja građana, ni epidemioloških mjera, to ih nije zanimalo ni dok su litijali, ubjeđivali svoje stado da korona ne postoji, sad je u pitanju sasvim druga priča.

Zašto je SPC donijela ovakvu odluku?

Prvo, mnogi "vjernici" su odustali od odlaska na Cetinje, uviđevši da je sve prljava igra, da niko ne mari za njihove živote. Mnogi od njih su prevareni, izigrani, mnogo im je obećano, a ništa nijesu dobili. Uzalud litijali.

Drugo, ni pripadnici policije ni ANB - a, nijesu voljni da budu kordon između svještenika i građana. Ni oni neće da založe svoje živote za mantijaše koji ćeraju inat.

Treće, Joanikiju i crkvi nije lako da objasne svom stadu, da je na Cetinje nemoguće održati ustoličenje, ali ovako zamajavaju "vjernike", da ih ne bi optužili da su pobjegli od komita i Milogoraca, loptu prebacaju na drugu stranu.

Dok Dritan priprema klopku pričom o zaplijeni tone kokaina, dok URA u Prijestonici glasa protiv ustoličenja, a njen preśednik kaže da pozdravlja ustoličenje bez svenarodnog sabora, to je bacanje prašine u oči.

Dritan pokušava da Crkvu Srbije prikaže kao mirnodopsku, pobornike mira i stabilnosti, željni suživota. Nijesu reagovali na govor mržnje, na sve što je upućeno Cetinju i Crnoj Gori. Nijesu valjda povjerovali da su svima hakovani profili?

Eto lijepe priče da Crkva Srbije ne želi nemire, sukobe, iako ih svo vrijeme podgrijava, odbacili sve molbe, apele, da se ustoličenje ne obavi na Cetinje, upravo zbog očuvanja mira.

Svi koji budu ispred manastira da se suprostave ustoličenju, ako dođe do toga, biće proglašeni nasilnicima, bezbožnicima. Crkva i njihovi sljedbenici, optužiće Crnogorce da neće mir, da se suprostavljaju mirnom ustoličenju. Klopka za Crnogorce.
Joanikije želi, po cijenu ljudskih života da se ustoliči na Cetinje.

Nije isključeno, ukoliko dođe do pokušaja ustoličenja, da bude ubačenih kobri, koji bi jurišali na manastir i tako bačili ljagu na Crnogorce. Nije slučajno donijeta odluka da se sve održi bez svenarodnog sabora.

Ali ta priča neće proći. Cetinjani, evo trideset godina nijesu ni pokušali nasilno da uđu u manastir, a da su šćeli mogli su.
Ovo je najpodmuklija taktika koja je smišljena, a znamo u čijoj kuhinji.

U pamet se Crnogorci! Mudrost i razboritost potrebna je kao nikad prije.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.