Društvo

Počela nova školska godina

(15 riječi)

Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori počinje danas.

Zbog epidemije virusa korona i ova godina će biti specifična. Časovi će trajati pola sata, a đaci će, shodno preporukama IJZCG, u školi nositi maske.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) je saopštilo da će školski čas trajati 30 minuta, a nastavni planovi i programi će biti jedinstveni i prilagođeni tom trajanju.

“Pauza između časova trajaće najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola”, kaže se u saopštenju.

Iz MPNKS su naveli da je na ulazu u školu obavezno mjerenje temperature i dezinfekcija ruku.

Resorno ministarstvo je preporučilo organizovanje što većeg broja časova i nastavnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u skladu sa prostornim, kadrovskim i ostalim kapacitetima škola i vremenskim uslovima.

“Za djecu sa smetnjama u razvoju koja su onemogućena da redovno pohađaju nastavu, biće organizovana online nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu”, kaže se u saopštenju.

Iz MPNKS poručuju da su sve škole dužne da poštuju uputstva.

Prosvjetari se nadaju da neće biti potrebe za onlajn nastavom uprkos sadašnjem rastu novoinficiranim.

Prema školskom kalendaru za 2021/2022. godinu nastavna godina počinje danas a završava se u petak, 10. juna 2022. godine.

Nastavna godina za učenike završnog razreda završava se 19. maja 2022. godine.

Zimski raspust počinje 1. januara, a završava se 23. januara 2022. godine.

Ljetnji raspust počinje 11. juna, a završava se u srijedu, 31. avgusta 2022. godine.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.