Kultura

Premijerne kamerne dramske forme, filmske projekcije, tribine, klavirski koncerti…

(15 riječi)

Februar u *Srcu kulture grada biće u znaku međunarodne “Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja MAKADO” koja će se održati od 7. do 12. februara, ali ovog puta ne kao revija domaćih, već kao takmičarska smotra kamernih ostvarenja iz regiona i šire. U takmičarskom dijelu učestvuje pet pozorišnih komada i to: “Ekselencije”, “Münchhausen”, “Mileva Marić Ajnštajn”, “Soulfood”, “Lijevo desno glumac”, a u okviru pratećeg dijela festivala biće organizovane tribine “Pozorište i politika”, “Pozorište i pandemija” i poetski performans “MetaLpoetika” bivših i sadašnjih učenika Gimnazije “Slobodan Škerović”. Posljednje večeri manifestacije u čast nagrađenih biće izveden kabare „Međuigre 0-24“ slavnog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca i reditelja Zijaha Sokolovića. Novitet ovogodišnjeg sedmog izdanja je nagrada “Sat kula” koju će stručni žiri dodjeljivati za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, kao i za bravuru, koja se može dodijeliti i za scenografiju, kostimografiju, dizajn predstave ili svijetla, za najbolju muziku itd.


Filmski program KIC-a prikazaće od 31. januara do 2. februara ostvarenja koja svojim sadržajem i umjetničkim pristupom govore o kreativnim vezama pozorišne i filmske umjetnosti, pa će dio repertoara sedme u nizu revije “Pozorište na filmu” biti: “Iskušenje” (1996), “Čelične magnolije” (1989) i “Čovjek za sva godišnja doba” (1966).

Reviju “Ljubav na filmu” koja će obuhvatiti najprestižnije filmove romantične tematike za koje su gledaoci iskazali interesovanje organizovaćemo od 21. do 23. februara. U kultnoj DODEST-ovoj sali panirana je projekcija filmova: “Bilježnica” (2004), “Dok nisam srela tebe” (2016) i “U stvari ljubav” (2003).

Projekat Filmskog centra Crne Gore, pod nazivom „Ponovo radi bioskopomogućiće publici da 15. i 16. februara pogleda najnovija filmska ostvarenja, pa će prvog dana biti prikazan film iznenađenja, a drugog dana ćemo organizovati crnogorsku premijeru filma Dušana Kasalice „Elegija lovora“ sa Franom Lasićem u glavnoj ulozi.

Muzički program KIC-a prirediće osmi Festival savremene klavirske muzike “Forte Piano” čija tema je “Muzika (post)jugoslovenskog perioda”. Različite poetike autora sa ovih prostora izvešće pijanistkinje Biljana Gorunović iz Novog Sada (Omaž Miloju Milojeviću), Vesna Damljanović (Žene u muzici) i Marija Mitrović (Yu-topia), a matine programe obilježiće revijalni koncert mladih pijanista i predavanje prof. Dragoljuba Šobajića na temu “Klavirska muzika u Jugoslaviji“.

Povodom sedam godina rada Foruma mladih pisaca KIC-a, u februaru će biti priređeno veče čitanja poezije i kratkih priča članova grupe. Gosti programa biće pisci: Slađana Kavarić Mandić, Nikola Nikolić, Milo Masoničić, Marija Dragnić, Ilija Đurović, Slobodan Ivanović, Maša Seničić, Srđan Gagić, Ognjen Aksentijević, Vigor Vukotić, Lana Bojanić, Monika Herceg, Tanja Božić i Natalija Milovanović. Prenos će uživo biti emitovan na youtube kanalu KIC-a.

Jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije, diplomirani politikolog i pisac Nikola Nikolić, autor nekoliko romana i pripovjetki biće gost osme u nizu tribine “Podgoričke priče”.

Nova i nedavno objavljena književna izdanja biće i u februaru promovisana u KIC-u, pa će 23. februara biti održana promocija zbirke poezije za djecu Radojke Mugoše Petrić “Rodila se pjesma”, a svoje autorske večeri prirediće Katarina Sarić, Stanka Rađenović Stanojević i Reho Ramčilović.

Likovni program KIC-a promovisaće i u februaru izložbe različitih tematskih opredjeljenja, pa će 1. februara biti predstavljeni crteži Aide Orahovac Kuč sa ex-yu motivima, 17. februara biće otvorena prva samostalna izložba slika Ane Šofranac, a 28. februara izložba radova Ane Lompar pod nazivom “Stvaranje tišine”.

Ulaznice za predstave MAKADO-a moći će po cijeni od 5 eura da se kupe od 31. januara. Za koncerte Boža Vreća i benda koji će biti održani 3. i 4. marta prodaja i rezervacija ulaznica po cijeni od 10 eura počeće od 14. februara. Napominjemo rezervacija ulaznica važi samo jedan dan.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.