Kultura

Batrićević na TVCG: Oprostite što govorim jotovanom verzijom crnogorskog jezika, nadam se da to neće poremetit’ frekvenciju RTCG-a

(15 riječi)

Grafički dizajner s Cetinja Dejan Batrićević koji je prije nekoliko dana bio predstavnik Crne Gore na bijenalu dizajna u Peruu, juče je bio gost emisije ''Dnevna soba'' na TVCG. Govorio je jotovanom varijantom crnogorskog jezika

Grafički dizajner s Cetinja Dejan Batrićević bio je prije šest dana jedini predstavnik Crne Gore iz oblasti grafičkoga dizajna knjige na bijenalu dizajna u Peruu.

Predstavio je knjigu Ilustrovana antologija crnogorskih bajki objavljenu u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koja je prošla selekciju od ukupno 66.712 dizajnerskih rješenja u najbolja 462 iz cijeloga svijeta, a koja je bila izložena na zvaničnoj izložbi bijenala dizajna u muzeju Sv. Dominika (Santo Domingo) u glavnome gradu Perua – Limi.

„Ilustrovana antologija crnogorskih bajki“ sadrži devet najljepših bajki crnogorske usmene književnosti. Bajke su priredili profesori FCJK Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman. Pored zapaženoga dizajnerskog pristupa knjigu krasi 45 ilustracija Dejana Batrićevića.

Batrićević je kazao da je ponosan na saradnju sa FCJK jer se, kako je istakao, oni bore za afrimaciju crnogorskog kulturnog nasljeđa time što publikuju veliki broj knjiga.

On se pred kraj gostovanja ironično ”izvinio što govori jotovanom verzijom crnogorskog jezika”. 

”Nadam se da to neće poremetit’ frekvenciju RTCG-a”, rekao je u šali Batrićević.

Evo kako je juče predstavio knjigu u gostovanju na TVCG:

Fakultet za crnogorski jezik i književnost svakako je već prepoznat kao institucija s bogatom izdavačkom djelatnošću te promocijom crnogorskoga kulturnog nasljeđa u Evropi i svijetu.

Grafički dizajner s Cetinja Dejan Batrićević bio je jedini predstavnik Crne Gore iz oblasti grafičkoga dizajna knjige na bijenalu dizajna u Peruu.




2 Komentara

Zeko Dobrovodica Postavljeno 05-02-2023 11:10:05

"Jotovan" i "nejotovan"? Problem je u tome što ako nije jotovan onda to nije crnogoski jezik. To je samo ijekavska varijanta srpsko-hrvatskog jezika.

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 04-02-2023 13:45:54

Bravo Dejane! Čestitke!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.