Politika

Medojević o gašenju DF-a, ima poruku za Milatovića, obrušio se na Spajića

(15 riječi)

Kada je Đukanović poražen, pojavile su se ozbiljne programske i političke razlike između PzP i Nove srpske demokrate i Demokratske narodne partije u odnosu na prioritete političkog djelovanja. Nas su interesovale reforme i čišćenje zemlje od mafije, demontaža bivšeg režima i borba protiv siromaštva, a kolege iz NOVA-e i DNP nacionalna i identitetska pitanja i bilo je logično da se za svoje političke ciljeve borimo na drugačiji način, kazao je za CdM lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, komentarišući gašenje DF-a i odluku PzP-a da samostalno nastupi na izborima 11. juna.

Kaže da je rastanak bio korektan.

“Brzo smo se dogovorili da je DF ispunio svoju istorijsku misiju i da sada treba da svoje političke borbe nastavimo na drugačiji način. Onako kako smo se i sastali, ljudski, korektno i pošteno, tako smo se i razišli. Bez ijedne ružne riječi, bez svađa, prljave kampanje ili sukoba. I time smo postavili nove standarde u vezi političkih savezništava i pokazali da su nas vezale velike ideje, a ne sitni interesi”, tvrdi Medojević.

Podsjetio je da je PzP inicijator ideje objedinjavanja opozicije različitih ideoloških i programskih opredjeljenja oko ostvarivanja, kako kaže, zajedničkog cilja- “smjene totalitarnog režima”.

“Predsjedništvo PzP je već 2008. godine usvojilo čuvene zaključke da je od najveće važnosti za demokratizaciju zemlje da opozicija počne da djeluje zajedno. Đukanović je odmah prepoznao potencijalnu opasnost od ove ideje i inicirao je unutrašnje raskole i sukobe u PzP , ali te pokušaje smo brzo onemogućili i iz PzP su mirno otišli oni koji su bili za saradnju sa DPS, a ostali oni koji su bili za promjene. Na moju inicijativu oko ujedinjavanja opozicije, pozitivno je reagovao predsjednik SNS Andrija Mandić mi smo počeli razgovore oko operacionalizacije te ideje. Samo da ukažem na činjenicu da se radi o 2008. godini kada su frustracije pristalica zajedničke države sa Srbijom bile na maksimalnom nivou i kada je bilo skoro nemoguće uspostaviti bilo kakav vid saradnje između suverenista i unionista”, navodi Medojević.

On naglašava da po prirodi, voli rizične i izazovne političke projekte i vjerovao je da su i Andrija Mandić i drugi predstavnici Srba u Crnoj Gori, odani Crnoj Gori i da mogu sarđivati.

“Vjerujem da su i moji i Andrijini najbliži saradnici, tada, sa ne malim čuđenjem posmatrali moje i njegove sastanke i dogovore. Vremenom stekli smo međusobmo povjerenje i osnovali smo DF koji je imao za cilja da ujedini antirežimsku opoziciju, smijeni režima Đukanovića na miran i demokratski način i da sprovede neophodne reforme. Nakon epske borbe i otpora koji je DF pružio mafijaškom režimu Đukanovića, protesta, hapšenja, montiranih sudskih procesa, medijske stigmatizacije, proganjanja, fizičkih napada, šikaniranja porodica, DF je uspio. Đukanovićev režim je poražen”, kaže Medojević.

Prema njegovirm riječima, nažalost, zbog niza okolnosti, DF nije uspio da se izbori za demontažu režima Đukanovića.

“Strani i domaći centri moći nametnuli su nam jedan opasni eksperiment sa Vladom političkih anonimusa, neznalica i avanturista koja je imala samo jedan cilj – da spriječi demokratizaciju zemlje, demontažu bivšeg režima i radikalne reforme. Duvanski i narko krteli su uspjeli da u formiraju 42. i 43. Vladu koja su nastavile da štite ove kriminalne šeme. Ja sam čitavo vrijeme bio jedini kritičar ovih procesa i na sebe sam navukao bijes duvanskog i narko krtela, domaćih poslušnika globalne duboke države i djelova Crkve”, tvrdi Medojević.

Na pitanje da li je unutar Pokreta za promjene bilo nesuglasica vezano za odluku da više ne budete dio saveza koji se zvao DF, te zašto je Nikola Bajčetić napustio PzP, Medojević kategorično tvrdi da nije bilo nikakvih nesuglasica ni sukoba.

“Kao inicijatori i osnivači DF-a bilo smo i najviše odgovorni. PzP je u DF 2012. unio pet poslaničkih mandata , a NOVA devet koje smo dobil pošteno na izborima. Nakon 12 godina PzP ima istih pet poslanika, što najbolje pokazuje da je nama motiv bio ideološki i državnički, reformski, a ne partijski. Mi nijesmo imali nikakvu političku i partijsku korist od DF”, istakao je Medojević.

Naprotiv, dodaje, da su mnogo uložili, žrtvovali da bi DF ostvario svoju istorijski misiju.

“I nije nam žao. Misija je obavljena. PzP je bio u pravu. Da nije PzP inicirao osnivanje DF, njega ne bi ni bilo. A da nije bilo DF ne bi bilo ni pada režima. Možete vi da volite ili mrzite Nebojšu Medojevića i PzP, ali ovo su istorijske činjenice. Kakva je unutrašnja sinergija u PzP najbolje pokazuje činienica da smo za tri dana prikupili potrebne potpise, osmislili vizuelni identitet kampanje, kreirali slogan, usvojili jaku i mlađu poslaničku listu, pripremili jedini reformski izborni program, napravili plan kampanje i prvi krenuli sa kampanjom. Naš tim je provjeren i iskusan. energičan i posvećen ideji. Očekujemo sjajan rezultat”, kazao je Medojević, ali nije odgovorio zašto je Bajčetić napustio PzP.

Nije mu jasno zašto Novović ne hapsi Spajića

Lider Pokreta za promjene je govoreći o tome ko su im prihvatljivi partneri nakon izbora, te da li će sarađivati sa PES-om uprkos vemu što je izrekao na račun lidera tog pokreta Milojka Spajića, kazao da su im prihvatljive sve političke stranke koje su svjesne neophodnoati radikalne promjene kursa vođenja države nakon, kako tvrdi, 75 godina totalitarizma i 30 godina srastanja države sa najopasnijim narko kartelima evrope i svijeta.

“O Milojku Spajiću kao ministru finansija ja sam već sve rekao i napisao. Nakon temeljnog istraživanje njegove prošlosti došao sam do nepobitnih činienica da on nije slučajno doveden Krivokapiću. On je poslušnik i vojnik veoma opasnih transnacionalnih narko kartela sa kojima je imao veoma intenzivnu saradnju mnogo godina ranije”, kaže Medojević.

Naglašava da je Spajić kao predstavnik duvanske i narko mafije prikačen Krivokapiću kako bi sa pozicije ministra finansija zaštitio interese ovih kartela, što je on i radio čitavo vrijeme.

“Ja sam javno pokazao i dokazao da je Spajić masovno lagao crnogorsku javnost, da ne može da objasni kako je stekao nekretnine vrijedne dva miliona eura za godinu dana njegovog ministrovanja, da je svjesno, tajno i organizovano pljačkao državnu kasu i učestvovao u nizu korupcionaških transakcija od kojih i stekao višemilionsku korist. Njegova sudbina je u rukama Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića koji ga, iz meni nepoznatih razloga, još uvijek ne hapsi. Ja lično većeg i beskrupuloznijeg kriminalca i lopova u crnogorskoj politici nijesam vidio. Očekujem od Milatovića i čestitih ljudi u PES-u da se distanciraju od ovoga predstavnika duvanske i narko mafije koji će neslavno završiti. Ne mogu zamisliti Vladu na čijem čelu bi bila takva nemoralna i korumpirana b*****a kao što je Spajić”, kaže lider PzP-a.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

PzP zainteresovan za koordinaciju demokratske tranzicije, borbu protiv mafije i siromaštva

A na pitanje da li i na kojoj poziciji vidi sebe u Vladi nakon izbora 11. juna, Medojević ističe da su PzP i on zainteresovani za koordinaciju demokratske tranzicije, borbu protiv mafije i siromaštva.

“Ono što je naš najveći politčki kapital jeste da ogromna većna građana Crne Gore, bez obzira da li nas vole ili ne, odlično znaju da ćemo mi uraditi ono što obećavamo. Suvše mnogo volimo Crnu Goru da bi je ostavili na milost i nemilost mafiji. Svaki pošten čovjek i patriota treba da se raduje ulasku PzP u Vladu. Kriminalci, lopovi i korumpirane bitange znaju dobro sta ih čeka”, poručuje Medojević.

Kratko je prokomentarisao i kakve su bile vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

“To su bile Vlade duvanske i narko mafije koje su formirane od strane interesnih centara moći da se ništa ne mijenja, a da se članovi tih vlada obogate. Stanje u zemlji nakon ove dvije Vlade je zabrinjavajuće i zemlja se nalazi u haosu i neredu”, kaže lider i nosilac liste PzP-a za izbore 11. juna.

Šta PzP nudi biračima

Govoreći o programu koji PzP nudi biračima, Medojević kaže da se program zasniva na rješenjima za dva najveća strukturna problema našeg druatva.

“To su kriminal, korupcija i siromaštvo. Pripremili smo set relanih, efikasnih i održvih mjera koje će dovesti do zaustavljanja opasnih negativnih trendova i stvaranju uslova za opravak zemlje. Demontaža totalitarnig kriminalizovanog režma je veliki izazov i opasan poduhvat , ali mi imamo adekvatan odgovor”, istakao je Medojević.

Medojević obećava da PzP garantuje da će između ostalog: Otvoriti tajne dosijee UDBE i ANB-a, sprovesti čišćenje državnih organa od plaćenika mafije, temeljnom lustracijom, zatvoriti kompromitovanu ANB i osnovati specijlozovanu Agenciju za istrage po uzoru na FBI, formirati nezavisnu Agenciju za finansijske istrage i borbu protiv pranja novca, izvršiti reizbor svih sudija i tužilaca i provjeru njihovih prihoda i imovinu putem veting sistema, narkokartele proglasiti terorističkim organizacijama i usvojiti specijalne zakone protiv njih, po ugledu na SAD i Italiju, osnovati posebno Ministarstvo za borbu protiv korupcije i mafije, koje će istražiti kako je bivši režim pokrao državu, odmah nacionalizovati sve privatne kompanije za koje postoji osnovana sumnja da su nastale vezama sa DPS kartelima, zaustaviti odmah šverc cigareta i protiv svih političara iz prethodnih vlada, koji su uzimali reket od ovog šverca, pokrenuti krivične postupke, te izmjeniti Ustav i uspostaviti posebne institucije za borbu protiv mafije, sa posebnim statusom i ovlašćenjima.

Miraš Dušević   cdm



1 Komentara

levaquin other name Postavljeno 21-06-2023 19:11:59

levaquin side effects

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.