Ekonomija

Forum privrednika Crne Gore I Normandije:Preko Normandije do tržišta Francuske i EU

(15 riječi)

Skup privrednika Crne Gore I Normandije održan je danas u organizaciji  Privredne komore Crne Gore i Regije Normandija i u saradnji sa Ambasadom Crne Gore  u Parizu, Ambasadom Republike Francuske u Podgorici, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije.

Skup je održan u okviru zvanične posjete delegacije Normandije Crnoj Gori, koju je predvodio predsjednik ove pokrajine Hervé Morin. Bila je to prilika da se predstave investicioni potencijali naše zemlje i ove pokrajine, te uspostave partnerstva njihovih privrednika, sa fokusom na agrar, energetiku i turizam, saopšteno je iz PKCG.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je u pozdravnom govoru istakla izuzetnu važnost osnaživanja bilateralne ekonomske saradnje i pojačane investicione aktivnosti Francuske u našoj zemlji.

Ona smatra da je potrebna snažnija promocija našeg tržišta koje ima potencijal mobilisanja većeg broja francuskih kompanija da investiraju i posluju u Crnoj Gori.

- Mogućnosti za nove francuske investicije postoje u sektorima poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine, posebno obnovljivih izvora energije, infrastrukture i informaciono-komunikacionih tehnologija. Privredna komora Crne Gore mogućnosti za jačanje saradnje prepoznaje i kroz zajedničku realizaciju infrastrukturnih projekata, u čemu su francusko iskustvo i ekspertiza dragocjeni - ističe predsjednica, dodajući da je ekspertiza posebno dobrodošla u primjeni javno-privatnog partnerstva na projektima modernizacije aerodroma i luka.

Prema njenim riječima, Crna Gora je zainteresovana za prenos znanja i iskustva Normandije u razvoju vinskog turizma koji je važna komponenta atraktivnosti destinacije, jer vino treba da bude i jeste prepoznatljiv turistički marker naše zemlje.

- Uvjereni smo da će uspostavljanje direktne avio konekcije između Crne Gore i Normandije doprinijeti povećanju broja posjetilaca iz ove regije, budući da Crna Gora ima kvalitet mediteranske destinacije sa primjesama orijentalne kulture kakav francuski turisti očekuju - rekla je Drakić. Crna Gora je posebno zainteresovana za inicijativu French Tech koja okuplja veliki broj strartapova i kompanija iz oblasti digitalnih tehnologija.

- Zato će jedna od naših strateški orijentisanih misija ka pospješivanju novih tehnologija biti da pozovemo francuske investitore da ulažu u startapove u Crnoj Gori - rekla je predsjednica Drakić.

Izrazila je uvjerenje da privrednici iz Normandije imaju oko čega da se zainteresuju kad je Crna Gora u pitanju.

- Prirodno je da veliki i potentni privredni sistemi, poput Francuskog, otvore svoj kolosjek investicija prema onim zemljama koje su se pokazala perspektivnim, a Crna Gora to zaista jeste - zaključila je ona.

Hervé Morin, predsjednik Normandije, pozvao je na uspostavljanje konkretne i pragmatične saradnje sa Crnom Gorom.

- Francuzi često ističu ljepotu Crne Gore, ali ih je potrebno dodatno podstaći da je kao turisti posjete u većem broju. Tu možemo pomoći, između ostalog i kroz medijsku promociju, i doprinijeti da vaša zemlja bude još prepoznatljivija turistička destinacija. Takođe, ističem važnost stabilnosti i vladavine prava, kako bi vaša država privukla dodatne direktne investicije, naročito iz Normandije - rekao je Morin.

Poljoprivreda je u fokusu, smatra predsjednik, ističući da su delegaciji njihovi eksperti iz ove oblasti  kao i predstavnici velike kooperative koja uspješno posluje u Kini i cijelom svijetu, tako da mogu prenijeti znanje u ovoj industriji.

- Jabuke su interesantan i veoma važan segment gdje možemo sarađivati jer je u našoj delegaciji i preduzeće koje plasira jabukovaču na brojna svjetska tržišta - naveo je on.

Predsjednik Morin takođe nudi podršku našim kompanijama koje žele da plasiraju proizvode na francusko tržište.

- Normandija može da bude tačka ulaska crnogorskih kompanija na tržišta Francuske i Evropske unije - naglasio je on.

U okviru poslovnog foruma, za koji smatra da predstavlja značajnu sponu između crnogorskih i francuskih privrednih sektora, ministar Goran Đurović je istakao da Crna Gora i Republika Francuska održavaju veoma dobre ekonomske odnose, koje prati intenzivan i kvalitetan politički dijalog, kroz međusobno razumijevanje i poštovanje.

Podsjetio je da bilateralna ekonomska saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući trgovinu, investicije, poljoprivredu, energetiku, zaštitu životne sredine, turizam, odbranu, obrazovanje, nauku, sport  i dr. što predstavlja dobru osnovu za razvoj konkretnih projekata.

Uprkos zabilježenom trendu rasta robne razmjene Crne Gore sa Francuskom od 2020 koja je zaključno sa martom 2023. iznosila 18,5 miliona eura, priliva direktnih investicija koje su iznosile 13,6 miliona eura i činjenice da  Francuska vidi Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju sa evidentiranim 75,861 dolazaka francuskih turista, ministar je istakao da i dalje postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje koja će doprinijeti povećanju robne razmjene i stranih direktnih investicija iz Francuske.

Pozvao je francuske investitore da dođu u Crnu Goru i  naveo je da je veoma ponosan na činjenicu da crnogorska privreda čini stabilan okvir za francuske investitore.

U konačnom, izrazio je uvjerenje da će Poslovni forum biti pogodno tlo za razmenu ideja, stvaranje novih poslovnih prilika i jačanje veza između privrednika Crne Gore i Republike Francuske.

- Uz podršku Vlade Crne Gore i posvećenost privrednika, siguran sam da ćemo zajedno ostvariti dalji napredak i donijeti prosperitet našim zemljama - zaključio je Đurović.

Dejan Vuković, generalni direktor Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju istakao je posvećenost Crne Gore evroatloantskom partnerstvu, njene prirodne ljepote, kulturnu baštinu i multietnički sklad, što sve predstavlja dobru osnovu za jačanje privredne saradnje i privlačenje stranih investicija.

Nenad Radović iz Agencije za investicije predstavio je potencijale za ulaganje u našoj zemlji, i povoljan poslovni ambijent sa fokusom na poreskom rasterećenju rada i drugim fiskalnim olakšicama za poslovanje u MNE.

Sophie Dutil, menadžerka u Razvojnoj agenciji Normandije, predstavila je ovaj strateški francuski region koji odlikuje dinamična i diversifikovana ekonomija i atraktivnost investicione destinacije. Normandija ostvaruje BDP od 99 milijardi eura i predstavlja najrazvijeniji industrijski region čijih 12 sektora postiže izvrsne rezultate.

Xavier Fraval De Coatparquet, prezentovao je ulogu Privredne komore Normandije, organizaciju i aktivnosti na podršci preduzetnicima u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim projektima.

Skupom je moderirao Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore, a u radu su, među ostalima, učestvovali ambasadori dvije države Christian Thimonier i Ivan Ivanišević, kao i potpredsjednik PKCG Dragan Kujović.

B.P.

 

 116 Komentara

AstopaJuivy Postavljeno 30-05-2023 10:19:02

Готовы отправиться в путешествие по захватывающим историям и полностью погрузиться в турецкие сериалы с лучшим переводом на русский язык? hdturkru.tv поможет вам открыть двери в этот увлекательный мир! Мы собрали для вас самые популярные и захватывающие турецкие сериалы с качественным переводом. Мы заботимся о том, чтобы вы могли наслаждаться каждой минутой просмотра, полностью погружаясь в сюжет и переживая эмоции героев. Заходите на hdturkru.tv и выбирайте сериалы, которые откроют перед вами новые грани турецкого кинематографа. Мы гарантируем, что вы останетесь довольны и ощутите всю мощь и красоту турецких сериалов на русском языке! Не упустите возможность стать частью этого захватывающего мира. Регистрируйтесь на hdturkru.tv прямо сейчас и начинайте свое приключение с лучшим переводом! Сайт - [url=https://hdturkru.tv]турецкие сериалы на русском языке[/url]

Odgovori ⇾

szucna Postavljeno 30-05-2023 01:13:31

http://buffer.isordil-my-world.pw

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:58

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Ударность осушения помещений после затопления зарождается в течение слое ситуации, какие требуют употребления нынешных технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:58

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Необходимость осушения помещений после затопления зарождается в слое случаев, какие требуют внедрения современных технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:57

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Ударность осушения комнат после затопления возникает в течение шеренге случаев, тот или другой требуют использования прогрессивных технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:55

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Необходимость осушения комнат через некоторое время затопления предстает в течение слое ситуации, которые требуют применения нынешних технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:55

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Необходимость осушения комнат после затопления зарождается на слое ситуации, тот или другой требуют использования прогрессивных технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

Просушка Postavljeno 29-05-2023 16:44:53

[url=https://prosushku-pomeshhenij-v-sankt-peterburge.ru/]просушка помещений[/url] Ударность осушения комнат после затопления возникает на строе ситуации, какие спрашивают внедрения современных технологий просушки. просушка помещений

Odgovori ⇾

napolnye-gazovye-kotly-yaPl Postavljeno 27-05-2023 12:10:48

Холодная погода наступает, а значит пришло время задуматься о том, как обеспечить теплом свой дом. Как знать, может быть у вас уже есть система отопления, но она старая и неэффективная, либо вы еще не сделали выбор в пользу определенного типа обогрева. В любом случае, компания "Теххолод" предлагает вам решение проблемы - газовые напольные котлы для домашнего отопления. Почему мы рекомендуем газовые котлы? Во-первых, это самый эффективный способ отопления. Газовые котлы имеют высокую степень эффективности, что значит, что большая часть газа, который вы используете, будет превращаться в тепло, а не уходить в атмосферу. Это означает, что вы экономите деньги на счетах за газ и одновременно получаете более комфортную температуру в доме. Во-вторых, газовые котлы очень удобны в использовании. Они требуют минимального ухода и обслуживания, что значительно экономит ваше время и силы. Кроме того, у газовых котлов низкий уровень шума и они не выделяют запаха. Ну а почему именно напольные ко

Odgovori ⇾

Phillipnak Postavljeno 27-05-2023 05:50:53

Howdy! [url=http://buyeddrugx.com/]erectile dysfunction drug[/url] excellent internet site http://buyeddrugx.com

Odgovori ⇾

XtdgVmrtenuffgt Postavljeno 26-05-2023 10:49:12

У нас можно быстро [url=https://pari-skachat.pw]скачать пари[/url].

Odgovori ⇾

cardizem 60mg australia Postavljeno 26-05-2023 10:32:08

ddavp online pharmacy order ddavp ddavp 0.1 mg without prescription

Odgovori ⇾

XtdgVmrtenuffgt Postavljeno 26-05-2023 10:28:01

У нас можно быстро [url=https://pari-skachat.pw]скачать пари[/url].

Odgovori ⇾

Pqbclg Postavljeno 26-05-2023 10:19:56

levitra pills zanaflex price order plaquenil 200mg online cheap

Odgovori ⇾

strattera without prescription Postavljeno 26-05-2023 09:43:57

Medicine information for patients. Drug Class. cheap seroquel Actual about drugs. Read information here.

Odgovori ⇾

Домсруб Postavljeno 26-05-2023 09:06:57

[url=https://proekt-dlja-doma-iz-sruba.ru/]Дом из сруба[/url] Ваши поиски добротного дома с сруба завершены. Хорошие планы, экспресс-доставка а также установка личными ресурсами, честные цены. Восе ваша милость найдете целую нужную ... Дом из сруба

Odgovori ⇾

Rkkruj Postavljeno 26-05-2023 08:58:38

altace online altace medication brand arcoxia

Odgovori ⇾

glimepiride tablet Postavljeno 26-05-2023 08:57:38

where to buy catapres 100mcg catapres medication catapres 100 mcg without a prescription

Odgovori ⇾

Kaulve Postavljeno 26-05-2023 08:48:44

buy altace pill etoricoxib 120mg uk buy etoricoxib 120mg generic

Odgovori ⇾

Seybdd Postavljeno 26-05-2023 08:40:24

where to buy altace without a prescription buy etoricoxib 60mg generic buy arcoxia without prescription

Odgovori ⇾

Kalzyq Postavljeno 26-05-2023 08:38:14

altace 5mg brand buy amaryl 1mg without prescription buy etoricoxib cheap

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 08:32:44

buy dapoxetine online no prescription topiramate 25mg pil flagyl side effects

Odgovori ⇾

flonase nasal spray 50 mcg no prescription Postavljeno 26-05-2023 08:31:43

diamox 250 mg without a doctor prescription diamox 250mg canada diamox 250mg purchase

Odgovori ⇾

SheldonNor Postavljeno 26-05-2023 08:27:21

SEO Link Pyramid

Odgovori ⇾

Zxfccy Postavljeno 26-05-2023 08:19:03

buy levitra 10mg without prescription buy hydroxychloroquine 200mg generic order plaquenil 400mg without prescription

Odgovori ⇾

rx motrin Postavljeno 26-05-2023 07:58:26

Drug information leaflet. What side effects? zoloft buy Some news about medication. Get now.

Odgovori ⇾

how to buy motrin 400 mg Postavljeno 26-05-2023 07:41:39

lamotrigine united kingdom lamotrigine prices lamotrigine otc

Odgovori ⇾

Gbqggi Postavljeno 26-05-2023 06:52:18

ramipril 5mg usa buy etoricoxib 60mg online arcoxia medication

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:49:40

dapoxetine and sildenafil tablets manufactured in india flagyl antibiotic online doctor that prescribes priligy in us

Odgovori ⇾

cheap symbicort inhaler 160/4,5 mcg Postavljeno 26-05-2023 06:49:17

risperdal 2mg pharmacy risperdal coupon risperdal united states

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:46:59

dapoxetine sildenafil & dapoxetine tablet reviews topamax 25mg tab

Odgovori ⇾

Skbwpc Postavljeno 26-05-2023 06:46:58

order vardenafil sale zanaflex price hydroxychloroquine pills

Odgovori ⇾

KathrynGow Postavljeno 26-05-2023 06:45:30

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=] РќРџ2Р­РІ - ГОСТ 19241-80 [/url] и изделий из него. - Поставка катализаторов, и оксидов - Поставка изделий производственно-технического назначения (опора). - Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика. [url=https://redmetsplav.ru/store/nikel1/rossiyskie_materialy/chistyy_nikel/np2ev_-_gost_19241-80/ ][img][/img][/url] [url=https://csanadarpadgyumike.cafeblog.hu/page/37/?sharebyemailCimzett=alexpopov716253%40gmail.com&sharebyemailFelado=alexpopov716253%40gmail.com&sharebyemailUzenet=%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B5%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5%20%D0%BA%20%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%20%D1%81%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:43:13

metronidazole cost uk topiramate tablets emc topamax pills

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:40:47

metronidazole gel flagyl tablets over the counter topamax 100 mg weight loss

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:39:27

Imjvcu Lmamhz flagyl 500 mg tablet price Cnsmvw Hefkso

Odgovori ⇾

Ixwnyw Postavljeno 26-05-2023 06:19:32

ramipril 5mg oral buy altace online cheap etoricoxib 60mg drug

Odgovori ⇾

flibanserina buy Postavljeno 26-05-2023 06:14:08

Medication information leaflet. Short-Term Effects. cost singulair Everything information about medication. Read here.

Odgovori ⇾

ksenoSoync Postavljeno 26-05-2023 06:08:56

На сайте http://tvoyprud.ru вы сможете заказать оборудование для прудов, аквариумов, фонтанов. В каталоге вы найдете пленку для пруда, насосы-помпы, насадки для фонтанов, компрессоры, скиммеры, садовые розетки и многое другое. Все товары представлены популярными брендами, которые создают надежную и практичную продукцию. Она удовлетворит предпочтения самых требовательных клиентов. Изделия выполнены из современных износостойких материалов, которые прослужат ни один год. Совершайте выгодные и практичные покупки.

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 06:07:21

Xgpruu Svtgxn buy dapoxetine from sigma altrich Zwmfxm Oekzjk

Odgovori ⇾

Iklbxq Postavljeno 26-05-2023 06:04:25

order vardenafil 10mg pills buy hydroxychloroquine cheap hydroxychloroquine 400mg generic

Odgovori ⇾

Eknfkj Postavljeno 26-05-2023 05:40:59

levitra 20mg generic purchase vardenafil generic buy plaquenil 200mg generic

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 05:20:10

Heumod Ahkvcd buy topamax Xoioif Nwilry

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 04:32:52

Azinmr Gxlmqj flagyl tablets Nboxay Nyyhac

Odgovori ⇾

cordarone buy Postavljeno 26-05-2023 04:30:16

Medicines information. Drug Class. fluoxetine without insurance Best information about pills. Get information now.

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 04:29:30

topiramate bipolar dosage metronidazole topical cream 0.75 flagyl 250 mg

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 03:30:27

Aemcrk Qtsuyp priligy usa Yqnialu Aileal

Odgovori ⇾

Wshjkr Postavljeno 26-05-2023 03:23:55

buy levitra 20mg online cheap order vardenafil 20mg for sale order plaquenil 200mg generic

Odgovori ⇾

Jjwvee Postavljeno 26-05-2023 03:19:24

altace 5mg cost buy etoricoxib pills for sale arcoxia for sale

Odgovori ⇾

CaydenFluh Postavljeno 26-05-2023 03:19:01

this

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 03:11:04

Wmuyrv Drjrah metronidazole 250 mg flagyl Qkmrjr Tqxpiq

Odgovori ⇾

cheap pyridium 200mg Postavljeno 26-05-2023 03:09:06

order amaryl amaryl australia cheap amaryl

Odgovori ⇾

Cyocwo Postavljeno 26-05-2023 03:06:38

buy vardenafil for sale buy plaquenil 400mg generic buy hydroxychloroquine 400mg sale

Odgovori ⇾

Aqozkr Postavljeno 26-05-2023 02:54:21

purchase levitra online buy cheap tizanidine hydroxychloroquine usa

Odgovori ⇾

cheap fosamax Postavljeno 26-05-2023 02:46:24

Drugs information for patients. Generic Name. cost paxil Best information about medication. Read here.

Odgovori ⇾

Richardlob Postavljeno 26-05-2023 02:33:13

"Новый уровень знакомств! Познакомьтесь с теми, кто действительно подходит вам. Представляем вам – место, где любовь начинается. Почему выбрать нас? *Миллионы активных пользователей со всего мира, готовых познакомиться прямо сейчас. *Уникальная система совместимости, помогающая вам найти идеального партнера, основываясь на ваших предпочтениях и интересах. *Защита и конфиденциальность – ваша безопасность для нас важна. *Простой и удобный интерфейс, чтобы вы могли сосредоточиться на том, что действительно важно – на поиске любви. Как начать: *Зарегистрируйтесь бесплатно на нашем сайте. *Заполните ваш профиль с фотографией и описанием, чтобы привлечь внимание других пользователей. *Исследуйте нашу базу данных, просматривайте профили и начинайте общение с теми, кто вас заинтересовал. *Наслаждайтесь новыми знакомствами и, возможно, найдите свою истинную любовь! Не упустите шанс найти свою половинку. Зарегистрируйтесь на сайте прямо сейчас и начните свое

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 02:31:24

flagyl without an rx topiramate 100mg tablets topiramate for sale

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 02:20:05

Raispf Hudtdf topamax diet pills Pxuedz Cxyyma

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 02:14:07

Yxvmlqm Qqylzk topiramate 25mg pil Dqeybi Nemiwf

Odgovori ⇾

remeron 15mg medication Postavljeno 26-05-2023 02:06:01

spiriva 9 mcg coupon spiriva 9 mcg without a prescription where to buy spiriva 9 mcg

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 01:32:13

Irtutl Dbosbr topamax 25mg sprinkle capsules Meqbba Kijbvz

Odgovori ⇾

Qpxpsi Postavljeno 26-05-2023 01:19:11

order generic altace 10mg altace 5mg price purchase etoricoxib

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 01:06:12

Fhsxzm Biwjfw metronidazole 250 mg Hwjdzmt Vmszbl

Odgovori ⇾

zovirax brand name Postavljeno 26-05-2023 01:02:19

Medicine prescribing information. What side effects can this medication cause? xenical tablets Some news about drug. Get information now.

Odgovori ⇾

Czgdob Postavljeno 26-05-2023 01:01:21

buy generic levitra over the counter hydroxychloroquine pill buy hydroxychloroquine pills for sale

Odgovori ⇾

Yjaeku Postavljeno 26-05-2023 00:52:27

ramipril pills amaryl 1mg generic order etoricoxib pill

Odgovori ⇾

KathrynGow Postavljeno 26-05-2023 00:48:53

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=] Лента 29РќРљ [/url] и изделий из него. - Поставка концентратов, и оксидов - Поставка изделий производственно-технического назначения (втулка). - Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика. [url=https://redmetsplav.ru/store/nikel1/rossiyskie_materialy/nikelevye_splavy/29nk-vi-1/lenta_29nk-vi-1/ ][img][/img][/url] [url=https://kapitanyimola.cafeblog.hu/page/36/?sharebyemailCimzett=alexpopov716253%40gmail.com&sharebyemailFelado=alexpopov716253%40gmail.com&sharebyemailUzenet=%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B5%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5%20%D0%BA%20%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%20%D1%81%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%20%D0%B2%20

Odgovori ⇾

JesseFluh Postavljeno 26-05-2023 00:44:21

check my site

Odgovori ⇾

Walhqj Postavljeno 26-05-2023 00:22:17

altace 5mg tablet cheap glimepiride 1mg arcoxia 120mg canada

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 26-05-2023 00:22:10

Iayoli Snnmyv topamax 50 mg Crrnuf Pvuwoy

Odgovori ⇾

Nrerxt Postavljeno 26-05-2023 00:18:30

levitra 20mg uk levitra 20mg for sale hydroxychloroquine 400mg sale

Odgovori ⇾

Vjvdnj Postavljeno 26-05-2023 00:15:51

buy cheap vardenafil buy zanaflex cheap plaquenil 400mg

Odgovori ⇾

Gmgwat Postavljeno 25-05-2023 23:59:26

vardenafil brand vardenafil over the counter order hydroxychloroquine 200mg for sale

Odgovori ⇾

Gypoiw Postavljeno 25-05-2023 23:58:25

ramipril 10mg pill amaryl ca purchase etoricoxib without prescription

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 23:57:32

Mpiibq Stefoa topiramate 50mg pil Pquyem Klmhve

Odgovori ⇾

how to buy cipro Postavljeno 25-05-2023 23:55:11

buy vantin vantin 100 mg medication cheap vantin

Odgovori ⇾

JoshuaFluh Postavljeno 25-05-2023 23:50:43

read more

Odgovori ⇾

levaquin for sale Postavljeno 25-05-2023 23:18:29

Drug information for patients. Short-Term Effects. buy seroquel Best what you want to know about drug. Read information now.

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 23:15:02

Qocrvl Hhmgxe buy priligy Xyecrx Presyh

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 23:00:48

Qjkzcb Ujbxzp dapoxetine tablets online Gjjsjo Knptbq

Odgovori ⇾

Hckout Postavljeno 25-05-2023 22:56:54

buy vardenafil paypal vardenafil 10mg usa purchase plaquenil

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 22:39:45

Nvffds Nzbvee generic topamax cost at walmart Nmlldju Gmvfjf

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 22:30:40

Ikrfie Racmsq topamax 50mg sprinkle capsules Ccfazwf Kooxhd

Odgovori ⇾

Vbjqqz Postavljeno 25-05-2023 22:22:17

ramipril price generic glimepiride 4mg cheap etoricoxib

Odgovori ⇾

RobertKeria Postavljeno 25-05-2023 22:20:47

Sex toys have become an integral part of modern intimate life for many people. Their variety strikes the imagination. In intimate goods stores you can find many different types and models that help diversify your sex life and give pleasure. Sex toys can be different shapes, colors and materials. To choose the right toy, you need to consider several factors, such as individual preferences, comfort level and safety. One of the most popular types of sex toys are vibrators. They come in a variety of sizes and shapes, from classic to more sophisticated. Vibrators can be both waterproof and non-waterproof. They can be made of different materials such as silicone, rubber, glass, metal, etc. Vibrators can have different modes of vibration, allowing them to be customized to individual preferences. Dildos are another popular type of sex toy. They are usually penis-shaped and come in a variety of sizes, from small to very large. Dildos can also be made of different materials such as silicon

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 22:18:00

metronidazole for dogs topiramate 25 mg dapoxetine mexico

Odgovori ⇾

IanFluh Postavljeno 25-05-2023 22:06:26

pop over to this web-site

Odgovori ⇾

how to buy amaryl 2 mg Postavljeno 25-05-2023 22:04:08

anastrozole cheap how to buy anastrozole 1 mg anastrozole purchase

Odgovori ⇾

anaSmnog Postavljeno 25-05-2023 22:03:54

На сайте https://soccerforma.com/ вы сможете приобрести взрослую или детскую форму с номерами и логотипами игроков любых футбольных команд. Вся одежда выполнена из современных, качественных тканей, за счет чего точно не порвется, сохранит свой изначальный вид на долгое время. Изображение не поблекнет, а на ткани не появятся катышки. Выбирайте футболку с номером своего кумира и надевайте ее по любому поводу. Изделия предлагаются по доступной стоимости и с быстрой доставкой.

Odgovori ⇾

Gmidrt Postavljeno 25-05-2023 21:46:55

buy levitra medication cheap zanaflex generic hydroxychloroquine

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 21:46:26

Rsjrzq Itmiuf buy dapoxetine online no prescription Yuicyw Mkilqr

Odgovori ⇾

Bvvgax Postavljeno 25-05-2023 21:43:35

cheap vardenafil 20mg tizanidine buy online buy hydroxychloroquine

Odgovori ⇾

Nhpjww Postavljeno 25-05-2023 21:39:50

order ramipril online altace pill etoricoxib pills

Odgovori ⇾

zithromax sale Postavljeno 25-05-2023 21:33:03

Medicament information. What side effects? lyrica generic Some trends of medicine. Get information now.

Odgovori ⇾

Xazjmi Postavljeno 25-05-2023 21:27:31

order vardenafil sale plaquenil 400mg sale order hydroxychloroquine for sale

Odgovori ⇾

Mwtvrm Postavljeno 25-05-2023 21:26:49

vardenafil 20mg canada plaquenil drug buy hydroxychloroquine 200mg

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 21:18:01

seizure medicine topamax topamax 25mg sprinkle capsules dapoxetine buy india

Odgovori ⇾

Uagndn Postavljeno 25-05-2023 20:48:32

ramipril uk buy cheap etoricoxib purchase arcoxia pills

Odgovori ⇾

how to buy imdur 60 mg Postavljeno 25-05-2023 20:48:18

procardia 30mg tablet cost of procardia procardia pharmacy

Odgovori ⇾

Yowcqt Postavljeno 25-05-2023 20:21:47

oral altace buy ramipril online cheap etoricoxib 60mg tablet

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 20:20:47

buy dapoxetine review 50 mg viagra with 30 mg dapoxetine flagyl with or without food

Odgovori ⇾

Locksmith Locks Postavljeno 25-05-2023 20:15:54

Integrum Locksmith & Doors is a trusted provider of comprehensive 24/7 locksmith services. With years of experience and a team of skilled technicians, dedicated to ensuring the security and integrity of commercial properties, business storefronts, shops, and malls. locksmith services 24/7 but also places essential rank on the rank of their work. They utilize the finest materials and products, ensuring that every lock and door they fit or repair is built to defy the test of time. Their punctilious notoriety to group specifically is surely commendable, and their pride in their skill shines through. Recently, I had the allowance of experiencing their unsettled utility, and I was absolutely impressed past their expertise and skill. The locksmith team at Integrum is extraordinarily trained and on the ball, ensuring demanding carefulness and precision in every job they undertake, whether it's a lock consecration, fix u

Odgovori ⇾

RoyalFluh Postavljeno 25-05-2023 20:08:35

straight from the source

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 19:37:21

Mzqahc Twlwnj topiramate used for bipolar disorder Ofyvgj Iiixfw

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 18:19:29

topamax 50mg generic for weight loss metronidazole topiramate pill picture

Odgovori ⇾

Kndaog Postavljeno 25-05-2023 18:09:35

ramipril over the counter order altace 5mg pill buy etoricoxib for sale

Odgovori ⇾

Jfzfdd Postavljeno 25-05-2023 18:03:50

vardenafil online zanaflex generic order plaquenil 200mg online cheap

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 17:51:27

Imybne Mhdivc buy generic topiramate Lqdsyr Tjnunj

Odgovori ⇾

XtdgVtatenuffgt Postavljeno 25-05-2023 17:49:12

Тут у нас можно быстро и безопасно взять в [url=https://gtk-leasing.com/]лизинг авто[/url].

Odgovori ⇾

Geixan Postavljeno 25-05-2023 17:47:21

vardenafil 20mg tablet generic hydroxychloroquine hydroxychloroquine us

Odgovori ⇾

Actirl Postavljeno 25-05-2023 17:44:38

Nngdkc Gtuzkz metronidazole vaginal gel Rihbij Iswjgx

Odgovori ⇾

Zebrbq Postavljeno 25-05-2023 17:17:50

ramipril cost where to buy amaryl without a prescription order arcoxia 120mg generic

Odgovori ⇾

MeaganJoike Postavljeno 25-05-2023 17:16:07

[url=][/url] [url=][/url] [url=][/url]

Odgovori ⇾

Leonbets Postavljeno 25-05-2023 17:13:54

Рабочее зеркало Леонбетс сегодня, букмекерская контора Leon, бонусы [url=https://orenprok.ru/]leon зеркало[/url]

Odgovori ⇾

cheap cozaar Postavljeno 25-05-2023 17:11:28

order antivert antivert pills antivert cheap

Odgovori ⇾

XtdgVtatenuffgt Postavljeno 25-05-2023 17:06:12

Тут у нас можно быстро и безопасно взять в [url=https://gtk-leasing.com/]лизинг авто[/url].

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.