CG u srcu

Zoran Vulević

100-ti PUT ZA UVAŽENI CRNOGORSKI PORTAL

(15 riječi)

Ovu jubilarnu, stotu kolumnu za uvaženi Crnogorski portal namijenio sam svim roditeljima, jer njihovo ponašanje umnogome utiče na formiranje ličnosti njihove đece kao i na njihov budući odnos prema državi u kojoj žive. Što, slijedstveno tome znači i na sudbinu same države. Sve to potvrđuje davno izrečenu istinu da teže uloge od roditeljske ne samo da nema, nego je i ne može biti.

Nastojao sam kao i većina roditelja, da utičem da i moja đeca budu časni i vaspitani ljudi. Da im vodilje u životu uvijek budu moralne i duhovne vrijednosti. Da na novac i materijalne pogodnosti iz njega proizišle ne gledaju halapljivo, s neumjerenom željom za bogatstvom, već na način da novac, prije svega, služi  očuvanju njihovog dostojanstva. Upozoravao sam ih da sve to, ipak, neće biti dovoljno da budu ličnosti dostojne (samo)poštovanja, ako iskreno i bezrezervno ne vole i poštuju svoju jedinu domovinu, svoju Crnu Goru! Krucijalna važnost takvog odnosa prema svojoj državi se danas više nego očigledno potvrđuje, obzirom na ponašanja aktuelne vlasti privrženije tuđoj, nego svojoj državi.

I zaista, nema veće bruke i sramote nego biti izdajnik svog naroda i svoje države! Mnoge greške i propusti se mogu makar donekle opravdati, pa i oprostiti. Ali ne, nikako i nikada ne, samo jedno: izdaja svoje domovine! Jer to je najnemoralniji, najneljudskiji, najbjedniji, najmizerniji, prezriviji i od samog prezira, izraz čovjekovog karaktera! Totalno pomračenje njegove savjesti! Dubok ponor u koji se sunovratila njegova jadna duša. Istina je, svi griješimo, nema bezgrešnih ljudi, to i nije dato čovjeku kao biću, ali jedino što nikada i ni pod kakvim okolnostima ne smijemo sebi dozvoliti je da budemo izdajnici! Jer takavi ostaju vječna zastida  svog naroda i svoje države. Za njih  nema oproštaja, ni ovozemaljskog ni nebeskog!  

Pomoći svojoj đeci da postanu čestiti ljudi je najpreče  roditeljsko pregnuće! A to nikada u potpunosti ne mogu biti ako istovremeno nijesu i patriote čija je ljubav prema domovini snažna i stamena poput kamena sa Lovćena, Orjena, Rumije, Komova i Durmitora! Roditelji, svi koliko vas ima, gajite to kao najsvetiju dužnost i obavezu, jer tako se brani naše čojstvo i junaštvo i naša jedina domovina!  

                                  „Otadžbina je stvar čovjeka, a ne roba“, neko zapisa!



3 Komentara

american football Postavljeno 04-07-2023 08:40:31

We have a site for sports games. You must be interested. american football positions list

Odgovori ⇾

Proki Postavljeno 14-04-2023 21:09:48

Jedan od najboljih tekstova bravo Zorane ljudino

Odgovori ⇾

pgpg Postavljeno 13-04-2023 17:41:05

Bravo! Da nam je vjecna!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.