Sagovornici

Ministar finansija sastao se sa predstavnicima Matice crnogorske

(15 riječi)

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i državni sekretar Miloš Medenica sastali su se danas sa predstavnicima Matice crnogorske, predsjednikom Ivanom Jovovićem, generalnim sekretarom Ivanom Ivanovićem i poslovnim sekretarom Dankom Barović, kako bi razgovarali o aktuelnim izazovima u funkcionisanju pomenute organizacije, koji se prevashodno odnose na budžetska sredstava za sprovođenje programskih aktivnosti i prostor za skladištenje publikovanih izdanja.

Ukazujući na specifičnost položaja Matice crnogorske, koja je lex specijalisom definisana kao autonomna ustanova kulture koja je direktni budžetski korisnik, i koja je godinama unazad , uprkos cjenovnim fluktuacijama, funkcionisala u istim budžetskim okvirima, predsjednik Ivan Jovović  ukazao je na limitirano djelovanje Matice u svim segmentima koji se odnose na projektne aktivnosti, širenje djelatnosti i promociju njihovih izdanja. Kako je dodao, problem finansiranja, izražen je i u dijelu izdvajanja sredstava za skladištenje izdanja i građe.

Ministar Damjanović je istakao da  je Zakonom o Matici crnogorskoj definisana obaveza Države da kreira uslove za materijalno-tehničko funkcionisanje ove organizacije, te da je isti neophodno dosljedno i u punom kapacitetu sprovoditi. Imajući u vidu da se Matica bavi ozbiljnom izdavačkom aktivnošću koja je svojevrsna afirmacija stvaralaštva domaćih autora i van okvira naše zemlje, ministar je istakao da podrška Države, kako je i zakon definisao,  mora biti izvjesna i redovna.

Generalni sekretar Ivan Ivanović, prezentovao je najzapaženije aktivnosti Matice, među kojima su fototipska izdanja: ,,Psaltir s posljedovanjem“, Đurđa Crnojevića i ,,Praznični minej“ Božidara Vukovića Podgoričanina. Ovom prilikom su ministru Damjanoviću, uručena pomenuta izdanja koja predstavljaju izraz očuvanja značajnog kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore.

Na sastanku su dogovoreni naredni koraci u rješavanju pokrenutih pitanja, saopšteno je iz Ministarstva finanisja Crne Gore.   B.P.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.