Istorija

Adžić: Raskol u CPC indirektno koristi protivnicima crnogorske države i crkve

(15 riječi)

Pravnik i istoričar Novak Adžić, uz ogradu da ne želi niti da ima pravo da se miješa u unutrašnje odnose u Crnogorske pravoslavne crkve, kaže da raskol u CPC indirektno koristi protivnicima crnogorske države i crkve.

Izvor: RSE   Autor: Standard

Jubilarnu, tridesetu godišnjicu od obnove Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) obilježio je raskol između dosadašnjeg mitropolita Mihajla i grupe mlađih sveštenika predvođenih episkopom Borisom.

Unutrašnji crkveni sukob javno je kulminirao na Cetinju 3 . septembra. Tog dana više stotina građana koji podržavaju episkopa Borisa Bojovića aklamacijom su ga proglasili mitropolitom, dok su za dosadašnjeg Mihaila Dedeića naveli da se usljed starosti i smanjene aktivnosti, povlači u mirovinu. Skup je organizovan kao Opštecrnogorski zbor, po uzoru na istorijska okupljanja iz 18. i 19 vijeka na kome su se donosile važne odluke. Dedeić je skup i ceremoniju nazvao propalim političkim mitingom, bez legaliteta i legitimiteta.

Adžić ukazuje da crkva ima unutrašnje ustrojstvo i organe, te da se odluke donose u skladu sa pravnim normama, kanonskim redom i poretkom, u skladu sa Ustavom CPC.

“Nikada se u istoriji CPC nije dogodilo da se mitropolit razriješava ili penzioniše na Opštecrnogorskom ili na javnom zboru. Civilna lica i civilni organi ne mogu odlučivati o onome što je unutrašnja stvar Crkve”, rekao je Adžić za Radio Slobodna Evropa.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.