Sagovornici

Formiranje 44. Vlade: Panika Dritana Abazovića, stižu li brojni računi nezakonitog rada na naplatu?

(15 riječi)

Formiranje 44. Vlade CG sa nestrpljenjem očekuju mnogi politički akteri u Crnoj Gori, jer tehnički mandat prethodne traje već predugo. U tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića donošene su mnoge odluke, koje po ocjenama eksperata, jedna takva Vlada nije mogla da donosi. Iako se u prvi mah činilo da će Abazović produžiti svoj politički život kroz neku od funkcija u novoj Vladi, a sve kroz aranžman sa Demokratama, nakon izborne noći, postalo je jasno da od toga nema ništa i da dani puni ”napetosti” počinju za Abazovića.

Nakon što je postalo izvjesno da će 44. Vlada ipak biti formirana, i to bez eksponenata Beograda i Moskve okupljenih u koaliciji „Za budućnost Crne Gore“, zavladala je prava panika kod premijera Dritana Abazovića i njegovih saradnika, koji su konačno postali svjesni da će brojni računi koje su napravili u periodu dok su bili na vlasti u vidu nezakonitosti koje su činili doći na naplatu.

Poseban strah Abazović ima od Specijalnog državnog tužilaštva i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, jer mu je poznato da se u toj instituciji vodi više postupaka koji mogu dovesti do njegovih najbližih saradnika, ali i njega lično. Saznanja o aktivnostima SDT do sada nijesu opterećivala Abazovića, iako je znao da Novović nema respekta ni prema premijeru, jer je bio siguran da će preko uticaja koji ostvaruje na druge državne organe onemogućiti njegovo djelovanje. Abazović je preko direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Borisa Milića i Nikole Terzića uspio u potpunosti da opstruira aktivnosti Novovića u svim slučajevima u kojima mu to nije bio interes, tako što su ovi organi selektivno dostavljali podatatke Tužilaštvu, ili ih uopšte nijesu dostavljali. Tako je rad Novovića u slučajevima koji se tiču Abazovića i njegovih saradnika bio gotovo nemoguć, iako ovaj o tome nije javno govorio ne želeći da dodatno urušava sistem.  

Sve do nedavno Abazović je bio ubijeđen da Milojko Spajić neće uspjeti da formira Vladu već će postojeća nastaviti da radi do daljnjeg, ili da će u najgorem slučaju biti prinuđen da u nju uključi Abazovićeve partnere iz srpsko-ruske koalicije „Za budućnost“, preko kojih bi on imao upliv u izvršnu vlast i uticao na izbor kadrova u bezbjednosnom sektoru.

Međutim, sada je Abazoviću postalo jasno da se definitivno približio kraj njegovom mandatu i da nastupa period u kojem neće imati nikakvog uticaja na organe izvršne vlasti, čime će konačno biti odblokiran i rad Specijalnog državnog tužilaštva u predmetima koji se tiču njega i njegovih saradnika i prijatelja.

Posebno zabrinjavajuća okolnost za odlazećeg premijera je što se pominje mogućnost vraćanja kadrova koji važe za iskusne profesionalce u sistem bezbjednosti, a koje je on, prvo sa funkcije potpredsjednika, a zatim i predsjednika Vlade sklonio upravo iz razloga da ne bi bili smetnja njegovim kriminalnim aktivnostima.

Tako se među mogućim kandidatima za najodgovornije funkcije pominju Mišo Laković, ali i bivši direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, Zoran Brđanin i Savo Kentera, koji osim profesionalnih principa mogu imati i ličnog motiva da se dodatno angažuju u slučajevima koji se tiču Abazovića imajući u vidu istoriju njihovih odnosa.

Ipak, posebnu zabrinutost za Abazovića predstavlja najava povratka u Agenciju za nacionalnu bezbjednost Raša Ivanovića, koji je pokrivao najvažniju funkciju tokom mandata Sava Kentere, kada je ANB u saradnji sa SDT vodila akciju sprječavanja krijumčarenja cigareta koje su organizovali Abazovićevi najbliži saradnici, kao i presijecanja ruske obavještajne mreže koja je djelovala u Crnoj Gori. Osim profesionalizma Ivanovića, Abazovića posebno brinu njegove izuzetno bliske veze sa Vladimirom Novovićem, koje su garant uspješne saradnje unutar sistema bezbjednosti, nalik onoj iz prethodne godine. Aktuelnom premijeru je poznato da, koliko ne može da kontroliše Novovića, još manje može Ivanovića, koji nije podlegao ni uticaju DPS-a kada je ovaj bio najjači, zbog čega nikada nije bio u milosti ni jednog direktora Agencije. Upravo Novović i Ivanović, koji je u posljednje vrijeme angažovan kao specijalni savjetnik u SDT, su bili glavna smetnja Abazoviću da u zloupotrebi državnih organa za političke svrhe ode mnogo dalje, ne prihvatajući da po premijerovom nalogu sprovode aktivnosti koje nijesu u skladu sa zakonom, kao što je to činio jedan broj rukovodilaca državnih organa. Sagovornici navode da bi Abazović, da je Novović htio bespogovorno da izvršava njegove naloge, osnovao „novi Goli otok“ koji bi napunio političkim protivnicima, neistomišljenicima i ljudima koji su bili prepreka ostvarivanju njegovih ciljeva.

Odblokiranje saradnje ANB i SDT koje se očekuje i nastavak zajedničkih akcija koje su započete prethodne godine, uz uključivanje i Uprave policije nakon promjene sadašnjeg menadžmenta koji slijepo izvršava naloge premijera, prema mišljenju sagovornika iz bezbjednosnog sektora, usloviće da „ruka pravde“ zakuca i na ona vrata koja je do sada uporno zaobilazila.  skalaradio0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.