Društvo

:Drevni Palestinski grad Jericho na listi svjetske baštine

(15 riječi)

Na sjednici Komiteta UN-a za svjetsku baštinu pod pokroviteljstvom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a, UNESCO, izglasano je da se drevni Palestinski grad Jericho na okupiranoj Zapadnoj obali stavi na listu svjetske baštine

Na 36 km istočno od Jerusalima glavnog grada Palestine nalazi se Jerihon (Jericho).

Jerihon je najstariji kontinuirano naseljeni grad na svijetu, sa istorijom dugom više od 10.000 godina. On je takođe i najniži grad na svijetu obzirom da se nalazi na 258 metara ispod nivoa mora, saopšteno je iz Ambasadae Palestine u Podgorici.

Među glavnim  arheološkim i turističkim atrakcijama u Jerihonu su Manastir Iskušenja (gdje je po predanju Isus Hrist postio 40 dana da bi odolio iskušenjima), Palata Umajada Hišama, Drvo Sikomore i Ruski muzej, Kumran, Vadi Kvelt i Manastir Svetog Đorđa, Rijeka Jordan i Mrtvo More.

Umjerena klima tokom zimskih mjeseci na području Jerihona ga čini omiljenom destinacijom, obzirom da je uvijek nekoliko stepeni toplije nego u ostatku Palestine usljed nadmorske visine i planina koje se dižu okolo. To je veoma važno poljoprivredno područje gdje se proizvodi svježe voće i povrće, a naročito su poznate urme koje važe za najbolje na svijetu, kao i banane i citrusno voće.

Nažalost, Jerihon još uvijek nije u mogućnosti da razvije svoj puni arheološki i turistički potencijal zbog izraelske vojne okupacije i ilegalnih kolonijalnih naselja koja traju od 1967. godine.

Ova odluka je značajno priznanje važnosti očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa pred stalnim izazovima i prijetnjama. Takođe se smatra korakom ka podsticanju međunarodne saradnje i promovisanju boljeg razumijevanja bogate istorije i nasljeđa Palestine.

B.P.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.