Društvo

Đukanović: Sastanak Martinovića i Joanikija ima populistički karakter, matrica djelovanja preuzeta iz Srbije

(15 riječi)

Sastanak mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića nema previše smisla s obzirom na to što je bila tema sastanka smatra Petar Đukanović, programski direktor CGO i naglašava da je jasno da je posrijedi sastanak koji ima populističku svrhu. On, takođe, smatra i da je matrica takvog djelovanja preuzeta iz Srbije, te da je našim političarima blizak stil vladanja koji ima Aleksandar Vučić.

“Najvažnije im je da imaju podršku građana, pa makar to bilo kroz populističke poteze, a ne kroz stvarno promišljene politike. To je, očigledno, matrica koju preuzimaju iz Srbije i koju dosledno slijede”, kaže Đukanović.

Tema razgovora ministra Martinovića i mitropolita Joanikija bila je, podsjetimo, zelena agenda i ekonomski prosperitet države.

“Nisam baš siguran koliko je Mitropolija crnogorsko primorska prava adresa da se konsultuju o nekim temama koje se tiču zelene agende, a koja podrazumijeva mogo stručnih oblasti i tema. U tom dijelu ne vidi mnogo smisla za sastanak , ali je jasno da je posrijedi zapravo sastanak koji služi za populističke svrhe i promociju ministra i partije kojoj pripada”, navodi Đukanović za Antenu M.

Đukanović napominje da crkva ima veliku popularnost među građanima, pa se, kako kaže, političari utrkuju da crkvu konsultuju i o nekim apstraktnim temama za domen kojim se bavi crkva.

Đukanović ukazuje da bi oni koji donose važne odluke u državi trebalo da se drže sekularnih principa funkcionisanja, odnosno da postoji čvrsta odvojenost crkve i države.

 “Ne bi trebalo da imamo situaciju da  crkva zaista počinje ozbiljno da se miješa i narušava sekularni karakter države”, upozorava on.

Đukanović, takođe, podsjeća da ovo nije prvi slučaj da se neki ministar iz Vlade nakon promjena 2020. konsultuje sa crkvom o  važnim društvenim pitanjima.

“Imali smo  slučaj i sa sadašnjim predsjednikom, a tadašnjim ministrom ekonomskog razvoja koji se sastajao sa mitropolitom u vezi  sa politikama u oblasti nataliteta, što je zaista bilo problematično sa mnogo aspekata”, zaključio je Đukanović.

izvor: antena m



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.