Društvo

Održana Svjetska izložba pasa u Zagrebu

Posavac Zvezdana Vulanovića svjetski šampion

(15 riječi)

Na Svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu, Zvezdan Vulanović iz Nikšića je sa svoja dva psa (pet i dvije godine), rasa Posavski gonič osvojio je tri titule: svjetski šampion (muzijak Lisko), vice svjetski šampion (ženka Rina Anderba) i nagradu za najljepši odgajivački par rase Posavski gonič. On je za Pobjedu izjavio da su ove titule san svakog uzgajivača pasa.

Rasu Posavski gonič ocjenjivale su eminentne sudije iz Hrvatske: Damir Skok i Dalibor Pešutić, koji su dugogodišnji odgajivači ove rase.

U Zagrebu je od 25. do 28. aprila održana Svjetska izložba pasa u organizaciji HKS (Hrvatskog kinoloskog saveza) i FCI (Medjunarodne kinološke federacije), sa prijavljenih ukupno preko 25.000 pasa. Svjetska izložba pasa je međunarodna manifestacija koja se organizuje jednom godišnje, i svake godine čast organizovanja iste zapada različite kinološke saveze koji su članice FCI-ja, tj. svake godine u drugoj državi.

Ove godine iz Crne Gore je bilo nekoliko predstavnika različitih rasa, sa zapaženim rezultatima.

Vulanović je za Pobjedu kazao da se bavi kinologijom i uzgojem pasa već 30-ak godina i da je vlasnik  registrovane odgajivačnice pod imenom Anderba.

-  Učestvovao sam na mnogim kinološkim takmičenjima u radu i eksterijeru, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ova izložba i ovaj uspjeh, da u matičnoj zemlji rase koju odgajam, osvojim titulu Svjetskog šampiona za mene predstavlja krunu rada i ostvarenje sna/cilja svakog uzgajivača, jer je titula Svjetskog šamiona najveće dostignuće u kinološkim manifestacijama. Konkurencija je bila na zavidnom nivou, a i sam rang i nivo manifestacije govore za sebe - kazao je Vulanović.

Navodi da ovo nije jedini rezultat ovog ranga koji je ostvario sa svojim psima.

-  Pomenuo bih Evropski šampionat u radu pasa goniča na zeca u Grčkoj u martu 2023 na kojem sam ostvario titulu vice Evropskog šampiona, osim toga predstavljao sam Crnu Goru kao reprezentativac na takmičenjima u Francuskoj, Srbiji, Bosni itd - kazao je Vulanović.

Što se tiče planova i daljeg rada, nastavlja u istom ritmu i sa istom ambicijom kao i do sada, obzirom da su mu rezultati iz Zagreba „dali dokaz“ da je na dobrom putu.

- Već početkom maja ću učestvovati na velikoj specijalki goniča u Valjevu, a nakon toga slijede pripreme za ovogodišnji Evropski šampionat pasa goniča u radu koji će se održavati u Bosni.  Nadam se da ovi moji rezultati podižu svijest o kinološkoj i lovačkoj kulturi koju treba njegovati u skladu sa zakonom o lovstvu, tj. da u lovu mogu učestvovati samo rasni psi sa urednom dokumentacijom. Pozivam sve lovce da se potrude i edukuju u ovom smjeru kako bismo svi zajedno doprinijeli ispunjenju zahtjeva iz pomenutog zakona i kako bi nam svima to postala standardna praksa - poručio je Vulanović.  

 Vulanović je član Kinološkog društva Trebjesa iz Niksilšića, čiji je logo glava Posavskog goniča, slučajno ili neprosudite sami.

N.K.






0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.