Društvo

Za projekte organizacija civilnog društva, tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

(15 riječi)

„Podržani = osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano je 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.

 Prema riječima Anice-Maje Boljević, izvršne direktorice Fonda za aktivno građanstvo, program je osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju ekonomskog i društvenog razvoja.

  „Okosnicu programa Podržani=Osnaženi čine tri grant šeme: Zajednica u akciji, Aktivno učešće i Javno zastupanje. Osim pružanja ciljane finansijske podrške, program je usmjeren i na uključivanje novoosnovanih organizacija i neformalnih grupa kako bi se odgovorilo na nedovoljnu vidljivost i pristup lokalnim organizacijama građanskog društva u manje razvijenim područjima Crne Gore. Opravdanost ovakvog pristupa najbolje se ogleda u broju aplikacija pristiglih tokom protekle godine, a bilo ih je 125“, dodala je Boljević.

 U okviru tri grant šeme, tokom 2023. godine pristiglo je više od 120 aplikacija, a finansijsku podršku dobilo je čak 36 projekata u iznosu od 375.720 eura.

 

Program „Podržani=osnaženi“, osim finansijske, uključuje i brojne druge komponente kao što su razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja i najboljih praksi, učenje kroz učešće u konkretnim akcijama. Poseban akcenat je na pristupu osnaživanja građanskog društva na putu stvaranja snažnih veza sa građanima i za građane, kroz integraciju u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice.

 S podrškom nastavili i tokom ove godine

 Podrška organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana, kroz projekat „Podržani=osnaženi“ nastavljena je i tokom 2024. godine. Tako je prije nekoliko dana kroz grant šemu “Zajednica u akciji” podržano sedam projekata u ukupnom iznosu od 29.306 eura.

 Sve detalje o načinu prijave, uslovima i potrebnoj dokumentaciji pročitajte OVDJE.

 

Otvoren poziv za prijem aplikacija u okviru grant šeme „Aktivno učešće“

 Iz Fonda za aktivno građanstvo podsjećaju da je otvoren konkurs za grant šemu „Aktivno učešće“.

 U okviru tog poziva biće podržani projekti koje predlažu i sprovode lokalne organizacije civilnog društva, u cilju povećanja dobrobiti lokalnih zajednica i/ili tematskih zajednica, u nekoj od prioritetnih oblasti programa Podržani=Osnaženi.

 Projekti mogu trajati od šest do deset mjeseci, a iznos koji može biti dodijeljen za pojedinačni projekat kreće se u rasponu od €7.000 do €15.000.

 Poziv je otvoren do 14.maja 2024.godine, a sve detalje o prijavi i aktuelnim konkursima možete potražiti na sajtu Fonda za aktivno građanstvo, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.