Korona i dokolica

CHO: Situacija sa Milivojem Katnićem je dramatična

(15 riječi)

Situacija je izuzetno dramatična i hitno postupanje je nužno – ocijenili su iz Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO) povodom štrajka glađu i žeđu uhapšenog nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz ove organizacije podsjećaju da su već uputili javne apele za hitno i zakonito postupanje Sudstva i Tužilaštva u slučaju Katnića.

„Pošto se zdravstveno stanje Katnića rapidno pogoršava, naročito poslije njegove odluke da stupi i u štrajk žeđu, jasno je da nepostupanje po zakonu i ignorisanje te situacije od strane pravosudnih organa znači njegovu smrt“, ističu u CHO.

Neposredni razlog za radikalizaciju štrajka Katnića je, kako navode u saopštenju, nezakonito i upravo nečovječno postupanje specijalnog tužioca Šoškića, čiji odnos prema ovom slučaju, pod vođstvom glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, poprima oblike iživljavanja i torture nad uhapšenim.

Ko želi da ukloni Katnića kao nezgodnog svjedoka?

„CHO je u komunikaciji sa pravnim i stručnjacima iz oblasti ljudskih prava, koji, bez izuzetka, ovu situaciju smatraju iskonstruisanin političkim procesom, u kojem još nije podignuta ni optužnica, dok se sa uslužnih medija i iz političkih struktura vladajuće koalicije organizuje hajka i žigosanje svih koji se usuđuju da postave pitanje u vezi ove sramne situacije, s jedne, i kao namjerno i ciljano iživljavanje odgovornih u crnogorskom pravosuđu, kojima je, izgleda, najbolji način da okončaju ovaj slučaj tako što će uhapšeni Katnić umrijeti bez optužnice i bez suđenja, s druge strane“, kazali su iz ove organizacije.

Dodaju da će pozdraviti i podržati svaku reakciju iz onog dijela nevladinog sektora koji se bavi ljudskim pravima, promocijom demokratskih načela i principa i jačanjem civilnog društva – ako i kada se budu oglasili povodom ovog slučaja.

„Nastavak njihovog ćutanja bi bila teška kompromitacija njihove misije. CHO takođe poziva Delegaciju Evropske Unije u Podgorici, odnosno ambasadoricu (Oanu Kristinu) Popu, koja, za sada, jedina nije odgovorila na naš poziv za razgovor o ovom teškom i slučaju, da primi predstavnike CHO. Za evropsku perspektivu naše zemlje i za, nadamo se, članstvo Crne Gore u EU u sagledivoj budućnosti, neophodna je i jasna i konkretna podrška evropske diplomatije – naročito u slučajevima koji ukazuju na najteže oblike flagrantnog kršenja zagarantovanih ljudskih prava i sloboda“, naglasili su u CHO.

Navode da su u stalnoj komunikaciji sa porodicom Milivoja Katnića, koja mu je prenijela njihove ponovljene molbe da prekine štrajk glađu i žeđu i sugestije da angažuje advokata.

„Kako bi se omogućila njegova odbrana, ukoliko GST Novović i ST Šoškić uopšte namjeravaju da podignu optužnicu dok je on još u životu“, zaključili su u CHO.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.