Društvo

Osma donacija Olimpijske mreže OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju

(15 riječi)

Prije velikog krosa ”JEDAN mijenja svijet” na sjeveru Crne Gore

Sa osmom donacijom sportske opreme, ovoga puta na sjeveru naše države, nastavljena je inicijativa ”JEDAN mijenja svjet”. Crnogorski olimpijski komitet, kompanije One i Sport Vision, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prije velikog krosa koji će biti organizovan na Ćemovskom polju, održali su još jedan olimpijski čas, u OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju. Poruka koju Olimpijska mreža nosi širom Crne Gore uvijek je ista. Fizičko vaspitanje je jako važno u školskom sistemu, a njegovi nosioci su nastavnici koji predaju ovaj predmet.


„Fizičko vaspitanje predstavlja jedan od navažnijih predmeta u našem obrazovanju. Na tom času nastojimo da djeci prenesemo značaj zdravog života, utičemo na njihov pravilan rast i razvoj i dajemo im priliku da osjete svaki sport i pronađu onaj koji im najviše odgovara. Takmičarski duh, odgovornost, timska igra i izgrađivanje karaktera samo su neki od benefita. Izuzetno je zadovoljstvo imati takav uticaj na djecu. Uostalom, 99 % djece najviše voli baš naš predmet“, istakao je Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Marko Miljanov“.

Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja foto: One

Njegov kolega Damir Delić dodaje da je u modernom vremenu važno da djeca nauče da redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije, poboljšavajući snagu, fleksibilnost, koordinaciju, ali i raspoloženje.

Damir Delić, nastavnik fizičkog vaspitanjafoto: One

„Tokom vježbanja tijelo oslobađa endorfine, hormone sreće. Učešće u sportskim aktivnostima omogućava upoznavanje novih ljudi i razvijanje timskog duha, što pomaže u izgradnji socijalnih vještina, samopouzdanja i osjećaja pripadnosti. Sport zahtijeva posvećenost i samodisciplinu, što može biti važno i u drugim apsektima života, poput obrazovanja i karijere. Svi benefiti koje donosi sport, sveukupno podrazumijevaju bolji kvalitet života“, poručio je Delić.

Tatjana Damjanović, direktorica školefoto: One

U projektu ”JEDAN mijenja svijet”, svi su saglasni da u razvoju zdravih pojedinaca veliku ulogu igra razvoj tjelesnih sposobnosti u najranijem dobu. Direktorica bjelopoljske škole Tatjana Damjanović ističe da uz sport, tu ulogu ima i igra koje u školskim planovima mora biti više.


foto: One

”Fizičko vaspitanje kao nastavni predmet u našem školskom sistemu ima tradiciju. Ipak, ovaj predmet, zbog evidentnog pada fizičke aktivnosti kod djece i adolescenata bi trebalo da mijenja ciljeve, strukturu i sadržaj. Kao podsticaj potrebno je osmisliti i druge oblike fizičkog razvoja djece kroz uvođenje aktivnosti van škole, koje podrazumijevaju čisto prirodno okruženje poput planinarenja i izviđačkih poduhvata”, rekla je Damjanović.

Za kraj školske godine i društveno-odgovornog projekta „JEDAN mijenja svijet“, kompanija One , u sardanji sa partnerima, najavljuje veliki kros.


Ljudmila Popović kavaja, kompanija Onefoto: One

„Kros predstavlja jedno od najljepših sjećanja mnogih generacija, baš zato što ujedinjuje jedinstveni osjećaj koji donosi trčanje sa poletom i snagom zajedništva. Čini se da je danas ova aktivnost nepravedno zapostavljena, a nama kao Olimpijskoj mreži od početka saradnje sa Crnogorskim olimpijskim komitetom bila je želja da kros ponovo bude dio odrastanja naših mališana. U to ime, u ponedjeljak 3. juna, „JEDAN mijenja svijet“ završavamo upravo na taj način. Okupićemo učenike svih osam osnovnih škola koje su bile dio inicijative, njihove nastavnike i nastavnice fizičkog vaspitanja, crnogorske sportiste i olimpijce, baš kao i predstavnike kompanija i institucija koje učestvuju u ovoj fazi projekta. Ne sumnjam da će ovaj događaj na Ćemovskom polju na najbolji način zaokružiti našu društveno-odgovornu priču, označiti najljepši kraj školske godine, te u krajnjem - postati ono vrijedno sjećanje za cijeli život“, poručila je Ljudmila Popović Kavaja, direktorka pravnih, regulatornih i korporativnih poslova u kompaniji One.





Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.