Društvo

SNAGA ŽENE-PUT EMINE ČOLOVIĆ-KAJEVIĆ OD ROŽAJA DO METROPOLA SVIJETA

(15 riječi)

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Emina Čolović-Kajević rođena je 1971. godine u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završila je u Rožajama. 1995. godine diplomirala je na Prištinskom univerzitetu, PMF-odsjek matematika i fizika. U želji za ličnim napredovanjem put je odvodi u grad Hannover u Njemačkoj, đe predano radi na okupljanju zajednice iseljenika, svjesna svog bošnjačkog identiteta i želje za očuvanjem jezika, običaja, kulture i vjere. Emina nije samo obrazovana žena sa diplomom univerziteta; ona je i vizionarka koja je shvatila važnost kulture i zajedništva u očuvanju identiteta. Kao majka ćerke Evelyn, koja je diplomirala na Policijskoj akademiji u Njemačkoj, Emina je uspjela balansirati profesionalni i porodični život, dokazujući da žena može biti uspješna na više polja istovremeno.

Organizacija manifestacija, poput Talent Show-a, bila je samo jedan od načina na koji je Emina povezivala ljude. Njena prva manifestacija održana je 2015. godine u Hanoveru, a samo godinu dana kasnije dobila je Oskara popularnosti za organizatorski rad na polju kulture i umjetničkih programa. Njene napore prepoznala je i šira zajednica, dodijelivši joj plaketu za očuvanje bosanske tradicionalne sevdalinke. Njena ljubav prema književnosti rezultirala je objavljivanjem knjiga poezije “Pjesma jedne laste“ i “Mehlem za sudbinu“, koja je prevedena na turski i njemački jezik. Emina je također autorka više ilahija, od kojih su dvije prevedene na turski i engleski jezik, čime je proširila svoj kulturni uticacaj i izvan granica Balkana.

Njeni uspjesi nisu se zaustavili na književnosti i organizaciji kulturnih događaja. Emina je dobitnica titule “Dama godine“  i Oskara popularnosti za ženu dijaspore 2017. godine. Njen rad prepoznat je na međunarodnom nivou, a njena humanitarna organizacija “Put očajnika“ sa sjedištem u Hanoveru pomaže onima kojima je to najpotrebnije.  Emina je svoje projekte i knjige predstavila u svjetskim metropolama poput Njujorka, đe je promovirsla svoju knjigu Kadere Mehlem Olmak“. Kroz svoj rad Emina ne samo da čuva tradiciju, već i stvara nove mostove između kultura, posebno kroz Evropsku žensku platformu dijaspore Crne Gore, čija je predsjednica i osnivač. Njen film U pletivu trajanja još je jedan dokaz njene svestranosti i predanosti kulturnom radu. Emina Čolović-Kajević neprestano inspiriše svojim radom, pokazuje kako rad i posvećenost mogu premostiti sve prepreke i učiniti svijet boljim mjestom.

Emina Čolović-Kajević nesebično je posvećena kroz brojne programe, kontakte povezujući dijasporu sa maticom Crnom Gorom, ali i sa njenim rodnim Rožajama. Takođe, u sklopu svog ličnog i političkog angažmana, često se oglašava u elektronskim i štampanim medijima, braneći interese moderne i evropske Crne Gore i njen put ka evropskim integracijama.

O bolnoj sudbini stradanja Bošnjaka kroz decenije i ratove na krvavom Balkanu kaže sljedeće: ,,Bošnjaci su stradali zbog svog imena, jezika, kulture i običaja, postajući žrtve velikosrpske propagande i apokaliptičnih jahača smrti sa tri prsta. Naša tragedija nije samo priča o fizičkom uništenju, već i o pokušaju brisanja našeg identiteta i svega što nas čini posebnima. Kroz genocid i etničko čišćenje, naš narod je bio izložen neviđenim patnjama i zločinima koji su bili usmjereni na naše postojanje, na našu istoriju i našu duhovnost. Te rane su duboke i bolne, ali naš je zadatak da ne zaboravimo i da se borimo za pravdu i priznanje, da čuvamo našu kulturu, jezik i tradiciju.“ Emina dodatno naglašava važnost edukacije i svijesti među mladim generacijama kako bi razumjele svoju prošlost i izgradile bolje sutra. „Edukacija je ključ za razumijevanje naših korijena i za izgradnju zajednice koja je svjesna svojih prava i spremna da se bori za njih. Naša kultura, jezik i običaji su temelji našeg identiteta, i moramo ih čuvati i njegovati uprkos svim pokušajima da se izbrišu.“ Kroz svoj rad i aktivizam, Emina neumorno radi na jačanju bošnjačkog identiteta i promociji mira i tolerancije. Njeni napori u povezivanju dijaspore i matice, kao i njen glas u medijima, svjedoče o njenoj posvećenosti stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve. ,,Neka naša borba bude svjetionik za sve one koji tragaju za pravdom i istinom,“ zaključuje Emina Čolović-Kajević.

Emina Čolović-Kajević naglašava da je Crna Gora njena matica i ističe potrebu da svi zajedno više radimo na podršci našoj matici. Ona smatra da je od ključne važnosti pružiti ovu podršku sa punim razumijevanjem i uvažavanjem prema svim manjebrojnim narodima koji žive u Crnoj Gori. Prema njenim riječima, samo kroz zajednički trud i međusobno poštovanje možemo izgraditi snažno i jedinstveno društvo koje će odražavati bogatstvo naše multikulturalnosti. Čolović-Kajević dodaje da je važno da svaki građanin prepozna i cijeni doprinos svih zajednica koje čine Crnu Goru. Ona vjeruje da inkluzivnost i otvorenost prema različitim kulturama i tradicijama ne samo da obogaćuju našu zemlju, već i jačaju njen identitet. Takođe, ona naglašava da podrška matici ne znači zanemarivanje ili marginalizaciju drugih naroda, već naprotiv, to podrazumijeva stvaranje harmonične zajednice u kojoj se svi osjećaju prihvaćeno i poštovano. U tom duhu, Čolović-Kajević poziva na kontinuirani dijalog, saradnju i solidarnost među svim narodima Crne Gore, vjerujući da samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve.

Emina Čolović-Kajević pripada redu onih posvećenih žena koje su duboko svjesne svojih korijena, ali i koje imaju jaku želju da pruže svoj puni doprinos dijaspori, društvu, Crnoj Gori i Rožajama. Njena posvećenost i trud nesumnjivo su prepoznati, takođe njen put i primjer pripadaju onim posebnim damama koje svojim djelovanjem inspirišu i ostavljaju trajan trag. Kroz svoj rad, Emina je uspjela da poveže ljude različitih generacija i kultura, promovišući vrednosti tolerancije, zajedništva i uzajamnog poštovanja. Njeno neumorno zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa, kao i podrška mladima u obrazovanju i profesionalnom razvoju, čine je istinskim uzorom u zajednici. Uvijek spremna da pruži ruku pomoći i da podstakne pozitivne promjene, Emina Čolović-Kajević simbolizuje snagu, hrabrost i plemenitost jedne žene koja ne zaboravlja svoje korijene, ali koja hrabro korača ka budućnosti, gradeći mostove među narodima i kulturama. Nakon razgovora sa lijepim utisicima zapisah: ,,Posebne žene nisu samo one koje slede svoje snove, već i one koje inspirišu druge da vjeruju u svoje. Njihova snaga nije samo u onome što postižu, već u ljubavi, hrabrosti i mudrosti koje nesebično dijele sa svijetom. One su svetionici nade, čuvari tradicije i pioniri promjena, stvarajući bolji svijet svojim djelima, srcem i duhom.“



1 Komentara

Fanito Postavljeno 23-06-2024 11:20:56

Bas dobro Bozidare! I treba pisati o licnostima poput Emine, koje su na ponos svima!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.