Ekonomija

Telekom: Završen proces ISO resertifikacije za sisteme upravljanja bezbjednošću informacija, za bezbjednost mreže i upravljanje kvalitetom

(15 riječi)

Papović: Za korisnike i poslovne saradnike Crnogorskog Telekoma to znači, formiranje sistemske baze za još viši stepen kvaliteta servisa, efikasniju uslugu, snažniju zaštitu podataka, stabilniju i pouzdaniju mrežu.

U Crnogorskom Telekomu je uspješno završen proces ISO resertifikacije za primjenu standarda za upravljanje bezbjednošću informacija, bezbjednost mreže, kao i za sistem upravljanja kvalitetom.

„Primjena ISO standarda u Crnogorskom Telekomu sprovodi se godinama unazad, uz aktuelnu resertifikaciju, i u ovom segmentu, potvrđujemo vodeću tržišnu poziciju u telekomunikacionim okvirima u Crnoj Gori. ISO sertifikacija iz korisničkog aspekta može da djeluje apstraktno, ali u praktičnoj primjeni to za korisnike i poslovne saradnike Crnogorskog Telekoma znači, formiranje sistemske baze za još viši stepen kvaliteta servisa, efikasniju uslugu, snažniju zaštitu podataka, stabilniju i pouzdaniju mrežu“, kazala je Biljana Papović rukovodilac Odjeljenja za digitalnu transformaciju, i menadžerka projekta resertifikacije.


Resertifikacijom, Crnogorski Telekom je u poslovne procese integrisao primjenu inoviranih verzija standarda:

ISO 9001 - Standard za sistem upravljanja kvalitetom, čija primjena postavlja osnovu za kontinuirano unapređenje kvaliteta usluga, poboljšanje procesa i efikasnosti, što vodi većem povjerenju i zadovoljstvu korisnika.

ISO 27001 - Standard za upravljanje bezbjednošću informacija, pruža sistemski pristup upravljanju osjetljivim informacijama, zaštiti podataka korisnika i mrežne infrastrukture od sajber bezbjednosnih prijetnjii, kao i usklađenost sa regulativama. ISO 27001 ima status vodećeg međunarodnog standarda upravljanja informacijskom sigurnošću, pa je samim tim prihvaćen kao standard u najvećim i najuspješnijim poslovnim sistemima.

ISO 27033 - Standard za bezbjednost mreže koji daje smjernice za dizajn, implementaciju i upravljanje bezbjednim mrežama.

 

„Iz aspekta ubrzanih tehnoloških inovacija, prednosti, ali i izazova i rizika koje donose, važan je kontinuitet primjene naprednih standarda u poslovanju, ali i konstantno ažuriranje. Upravo je to konkurentska prednost Telekoma, samopouzdanje koje proizilazi iz višegodišnje primjene, poznavanja svrhe standarda i povezane regulative. Najnovije verzije ISO sertifikata, relevantnih za poslovne procese u Telekomu, bolje odražavaju izazove i prilike koje donosi digitalizacija i upotreba novih tehnologija, sa većim fokusom na održivost, uključujući i poboljšanu usklađenost sa međunarodnim standardima i regulativama. Na projektu resertifikacije radio je tim sastavljen od predstavnika svih sektora kompanije, budući da se bezbjednost informacija i sistem upravljanja kvalitetom tiče svih zaposlenih. Zato sada, možemo sa još više sigurnosti i entuzijazma nastaviti da kreiramo nove proizvode, sa inoviranim, prestižnim sertifikatima u pozadini“, zaključuje Papović.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.