CG u srcu

PRIMITIVIZACIJA TURIZMA

(15 riječi)


Piše: Zoran Vulević

Na nedavnom Premijerskom satu čusmo od premijera da rad Vlade nije opravdano kritikovati kada vidimo koliko uspješnu turističku sezonu već imamo. Tako nekako. Ajde da ovom prilikom ne pominjemo ostale privredne sektore, uglavnom jedva žive i opterećene brojnim problemima zbog pandemije, ali i izostanka adekvatne podrške s državnog nivoa. Tačnije rečeno izostanka promišljene, na strateški način osmišljene podrške razvoju privrede i uopšte naše ekonomije. Premijer je smatrao da ovakvim odgovorom može pokriti svu nesposobnostVlade kojom rukovodi, zbog kojih crnogorska privreda i društvo u cjelini, tone sve dublje u beznađe i propast. Ili je upravo to prava „strategija“ Vlade što, htjeli priznati ili ne, postaje sve očiglednije. Strategijakoja se drži maksime: što gore za državu i njene građane, to bolje za autore i podržavaoce politike stvaranja „srpskog sveta.“ Jerna temeljima ekonomski razorene države i njenih osiromašenihgrađana, mnogo je lakše realizovati takav projekat. I po vlast mnogo manje problematično i opasno. No, da se vratimo turizmu podstaknuti pomenutom konstatacijom nehajnog premijera.

Prvo i osnovno: o uspješnosti turističke sezone, prije svih drugih, govore finansijski pokazatelji. Realno je pretpostaviti da će oni biti mnogo slabiji od onih ostvarenih u 2019. godini. Jer,na tu se godinu često pozivaju predstavnici Vlade kao na uporednu, zbog njene uspješnosti kada je turistički sezona u pitanju. Valjda smatraju da im podaci o broju turista koji su ovog ljeta posjetili našu državu, to daju za pravo. Priča za naivne i neznavene koja će se potvrditi kao neodgovorna i populistička čim se sumiraju ovogodišnji finansijski rezultati ostvareni u sektoru turizma.

A, koji je razlog značajnog broja gostiju iz okruženja koji su posjetiliCrnu Goru, prije sveganjeno primorje? Da li su to osmišljene, strateški utemeljeneaktivnosti Vlade, ili su  na takvo stanje stvari uticale neke druge  okolnosti? Rekli bi smo da je pristojna posjeta gostiju iz regiona, prije svega, posledica određenog usporavanja pandemije, pa su ljudi požurili da daju oduška dugovremenoj zatvorenosti, bježeći izsvojevrsnog„kućnog pritvora.“Ubjedljivo najviše ih je, kako kažu turistički djelatnici, došlo iz Srbije, a onda i iz ostalih zemalja Zapadnog balkana i nešto šireg okruženja. Budući da je vlast u Crnoj Gori predala plaže u ruke „dragom narodu“, a znajući i njenu pollitičku orjentaciju, mnogi su požurili da to iskoriste. Zato na našim plažama u špicu sezone imamo slike s najprimitivnijih vašarišta, buvljih pijaca i slično. Naše po ljepoti čuvene plaže, zaposjeli su primitivne kabadahije (jer je za takve posjetioce neadekvatno upućivati riječ turisti koja ima suptilnije značenje koje ovima nikako ne pripada), urođenički nastrojene. Koji po njima  viču, urlaju, pomamno skačući oko razgorelih vatri nad kojima su instalirani kotlovi različitih veličina u kojima se kuva hrana koju su sobom donijeli. I to pri temperaturi od preko 40 stepeni.  Čovjeku se, htio ne htio, učini da gleda tv emisiju koja prati život nekog starog plemena iz afričkih džungli. Ne fale ni prizori raširenog veša koje se viori između dva drvena koca na razapetim kanapima ili žici, uz samu obalu mora. Razbacani komadi hrane, voća i povrća svuda po plaži ubjedljivo dopunjuju ovu nestvarnu sliku pokazujući nam, bolno uvjerljivo,nivo kulture onih koji su nas posjetili. Još samo fale živa prasad da se uključe u ovaj nepodnošljivi primjer najstrašnije civilizacijske destrukcije nepripadajuće vremenu u kome živimo. A možda je i toga bilo, ne smijemo isključiti ni takav scenario. Mada, istini za volju, sličnih primjera, ne samo na plažama, već i urbanim sredinama, imamo i od dijela naših građana koji ovakva i slična divljanja zdušno podržavaju i promovišu.

Pa, građani Crne Gore, želite li da živiteu sistemu koji baštini ovakve „civilizacijske vrijednosti?“ Oćete li da živite životom naših najdaljih predaka? ili imate potrebu da se priključite civilizovanom svijetu i društvima koja obezbjeđuju život dostojan čovjeka dvadeset prvog vijeka?Jer nema bitnije razlike, bez obzira na povod, između ovakvih gostiju i naših građana koji su svojevremeno pekli prasiće i razapinjali šatore nasred glavnog bulevara u našem glavnom gradu. Egzaltirano nazdravljajući spolupraznim flašama, pijani i zamašćenih lica, jedni drugima i „dragom narodu“ čiju podršku traže. Blago nama s njima i sa svima onima koji takvima mogu dati podršku. Oćete li, građanke i  građani Crne Gore,da ovakvi primitivizmi budu primjer našoj đeci i generacijama koje dolaze. Da ovo budu duhovni dometi budućih generacija. Sigurni smo da ubjedljivo većinski dio Crne Gore na to nikad neće pristati. I još nešto, da ne bude zabune, ovakvi gosti nikada i nikome nijesu donijeli nikakvu korist, finansijsku ponajmanje, samo i jedino štetu, ogromnu i dugoročnu. Mada, ruku na srce, da je kojim čudom i drugačije, takvi benefitinikako nam ne trebaju, jer iniciraju nove, sve raznovrsnije igrokaze što neodoljivo podsjećaju nazabave plemena rasutih po džunglama i prašumama širom naše planete. Šireći duh primitivizma i nesumnjivog civilizacijskog poniranja.

Zato, čak i da je ovolika posjeta bila posledica aktivnosti Vlade, trebalo bi postaviti pitanje njenog povjerenja! Zbog ogromne štete koju ovakvi „turisti“ donose našoj državi. Naravno, uz puno uvažavanje svih onih pravih turista koji se i sami gnušaju ovog zastiđa koje nam priređuju razulareni urođenici dvadeset prvog vijeka, svuda đe se nađu.Povezani članci...

2 Komentara

Crnogorka Postavljeno 06-08-2021 11:53:58

Odličan tekst kao i uvijek!!!!!

Odgovori ⇾

Ctcg Postavljeno 06-08-2021 04:12:43

Bravo,svaka cast!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.