Ekonomija

Turisti pojačali prodaju domaćih proizvoda

(15 riječi)

Pojačan priliv turista u posljednja dva mjeseca pojačao je prodaju domaćih proizvoda, tako da poljoprivrednici nijesu imali zastoja u proizvodnji, a i zadovoljni su otkupom. Sve što se nudilo na tržištu se prodalo, čak je bio deficit nekih proizvoda, pogotovu krompira, kupusa, paradajza, što se nadoknađivalo uvozom. Nedostajalo je i sira, dok smo potrebu za mesom sa domaćeg tržišta mogli da podmirimo tek za 30 odsto, piše Pobjeda.

Poljoprivrednik Veselin Jovović iz Danilovgrada kazao je Pobjedi da su zadovoljni špicom sezone i da sada sve ide planiranom dinamikom, ali da ne znaju kako će završiti godinu, jer se plaše pogoršanja epidemiološke situacije.

“Što se tiče proizvodnje, nije bilo zastoja. Ova sezona je jača i bolja. S obzirom da je ogromni priliv gostiju na Primorju, bila je i pojačana tražnja i povrća i začinskog bilja koje ja proizvodim”, kazao je Jovović dodajući da imaju korektnu saradnju sa otkupnim centrima Voli, Red komerc, Katunjanka…

“Moja proizvodnja je cjelogodišnja i ne mogu reći da ću uspješno završiti godinu. Ako dođe do zatvaranja i naglog pogoršanja epidemiološke situacije, može se dogoditi da jesenji ciklus ne budem mogao da realizujem, jer su ogromne količine roba. Tu je blizu milion kilograma koje nudim tržištu tako da nijesam siguran šta će se dešavati u narednom periodu”, kaže sa strepnjom Jovović.

Proizvodi 130 tona krompira, 80 tona luka merkatilnog ima još 50, mladi luk, tikvice, bundevu, paradajz, paprike, 18 vrsta začinskog bilja u plastenicima.

“Pokrio sam cjelokupnu povrtarsku kulturu. Početak godine nije obećavao. Ovom ekspanzijom turista zadnjih mjesec i po dana povećana je tražnja. Sve se proda”, kazao je Jovović dodajući da im je jedan od najozbiljnijih saradnika Logistički centar Voli.

Kao jedan od problema, navodi Jovović, je taj što imamo i ove godine ogroman uvoz što, po njegovim riječima, znači da nijesmo još osposobili naše farmere, odnosno proizvođače da baš u špicu ponude veće količine domaćeg proizvoda.

“Svjedok sam da se sada ogromne količine paradajza uvoze iz Srbije i susjednih država. Sada je i deficit krompira, a imali smo ga do prije mjesec u višku. Mislim da nije izbalansirana ponuda i potražnja i mislim da resorno ministarstvo treba mnogo više da povede računa i da izbalansira tu proizvodnju. Treba da planiramo, pravimo komore gdje će se skladištiti proizvodi. Da imamo u špicu sezone većinom naš domaći, autohtoni proizvod”, kazao je Jovović.

On smatra da je nedopustivo da sada uvozimo kupus i krompir koji možemo dovoljno da proizvdemo.

“U zadnje vrijeme je i Albanija ispred nas, iako smo dugo bili daleko ispred njih. Sad je Albanija naš distributer pod broj jedan i paradajza i paprike, što je paradoksalno”, smatra Jovović.

Napominje i činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede pomaže firme koje su izvozile i to pet centi po kilogramu krompira ili lubenice.

“Tako da su oni velike izvoznike postakli, a mi smo ostali na margini i ništa nijesmo osjetili”, poručuje Jovović.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.