Kultura

Promocija zbirke pjesama „Heterotopija“ Nataše Gudelj

(15 riječi)

Zbirka poezije „Heterotopija“ pjesnikinje Nataše Gudelj biće predstavljena u KIC-u Budo Tomović” u utorak, 13. septembra u Multimedijalnoj sali od 20 satiO knjizi će, sa autorkom, govoriti Valentina Knežević.  

Prva samostalna knjiga poezije Nataše Gudelj objavljena je kao pobjednička na konkursu 51. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, u Bijelom Polju.

„'Autorka nije prisutna', stoji u naslovu uvodne pesme ove knjige, i to je, naizgled, postmodernistička reakcija. Ali to je i ironija. Autorka ove knjige jeste prisutna u knjizi, ali kroz desetine emanacija. U desetinama Fukoovih ogledala. Ovo je knjiga traženja. Poezija, ako je zaista poezija, ne bi trebalo da radi ništa drugo nego da traži. Biće jezikom, jezik jezikom. A „autorka nije prisutna“ jer želi da se izmakne od samo jednog ogledalskog uvida i da prođe iza. I to više nije postmodernistički pokret, to je prodor u opštu metafiziku poezije koja se izjednačila s obrisima bića”, ističe pisac Srđan Srdić u recenziji ove knjige.

Nataša Gudelj rođena je 1997. u Trebinju. Studentkinja je master studija Digitalne ekonomije na Ekonomskom univerzitetu u Beču i uporedo je zaposlena kao specijalista za marketing. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“ od 2015. godine. Osvojila je treću nagradu na konkursu Ulaznica 2019, a jedna je od finalistkinja 32. i 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru. U 2021. godini bila je u finalu konkursa Mladi Dis kao i Festivala poezije mladih u Vrbasu. Iste godine osvojila je treću nagradu na književnom konkursu Sremčevi dani - Bal u Elemiru. U septembru 2021, osvojila je prvu nagradu na konkursu 51. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, u Bijelom Polju. Pobjedom na ovom festivalu omogućila je štampanje svoje prve zbirke pjesama „Heterotopija“. Objavljivala je u zbornicima Foruma, u književnim časopisima: Rukopisi (40, 41, 42, 43), ARS, Vesna, Trag, kao i na portalima Astronaut i Čovjek-Časopis. Njena poezija se može čitati u izboru PAF konkursa (2019). Poezija joj je prevedena na francuski jezik, dok je prevod na grčki jezik u najavi.Povezani članci...

1 Komentara

unsaniulp Postavljeno 25-02-2023 17:16:55

1 The European Cancer Congress is the only truly multidisciplinary oncology congress in the world non prescription cialis online pharmacy

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.