Kultura

Održana promocija knjige Katinjski masakr – zločin bez kazne

(15 riječi)

Promocija knjige „Katinjski masakr-zločin bez kazne“ autora Božidara Proročića održana je sinoć na Cetinju.

Katinjski masakr, prema riječima konzula Republike Poljske Malgozate Lakote-Micker predstavlja jednu bolnu stranicu u istoriju Poljske.

Genocid koji se desio na poljskim oficirima, policajcima, a iznad svega nad pripadnicima poljske inteligencije je bio osmišljen i planiran kako bi se Poljska kao nacija ne samo porazila već i identitetski i intelektualno. Zato ovakve knjige predstavljaju dragocjen doprinos proučavanju naše istoriografije i doprinose jačanju naših veza – poručila je Lakote-Micker.

Profesor književnosti Veljko Đukanović je istakao da postoji više hipoteza o tome zašto se Rusija  na početku II Svjetskog rata opredijelila da se stavi na stranu Njemačke i da se obračuna s Poljskom.

Jedna od njih je da je Staljin lično htio da se osveti Poljskoj za poraz iz 1920. godine, ali je veća vjerovatnoća da je to bila želja da se Poljskoj oduzme liderski status, neutralisanjem poljske elite, državnog vrha, naučnika, oficira, profesora, kako bi se na taj način spriječio preporod poljske nacije. Dugo vremena Sovjeti nijesu htjeli da priznaju da su oni krivi za masakr u Katinju, ali je specijalna istraživačka komisija Kongresa Sjedinjenih Država za istraživanje zločina u Katinju 1952. godine donijela zaključak u kojem se navodi: „Pokolj u Katinju bio je jedan od najvarvaskijih međunarodnih zločina u istoriji svijeta. SSSR snosi odgovornost za zločin“ – kazao je Đukanović.

Književnik i publicista Božidar Proročić objašnjava da je njegova odluka da napiše knjigu o Katinjskom masakru bila motivisana time što na prostorima Zapadnog Balkana, nije postojala adekvatna knjiga ni literatura koja bi mi pružila više informacija o ovom tužnom dijelu istorije slavne Poljske koja je, podsjeća, doživjela genocid i veliko stradanje u periodu II Svjetskog rata.

Katinjski masakr je zločin klasifikovan kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, zločin protiv mira, komunistički zločin i zločin genocida, koju je NKVD počinio strijeljanjem u proljeće 1940. najmanje 21.768 poljskih državljana (uključujući preko 10.000 oficira Poljske vojske i državne policije), shodno odluci najviših vlasti SSSR-a sadržanoj u tajnoj rezoluciji Politbiroa Centralnog komiteta KP SSSR-a (b) od 5. marta 1940. (tzv. Katinjska odluka). NKVD je pogubio žrtve, za koje su ,,smatrali” da su ,,neprijatelji sovjetske vlasti” i ,,tajni agenti”, pucajući im u potiljak. Knjiga sadrži brojna dokumenta, fotografije i značajnu arhivsku građu. Knjigu sam posvetio svim poljskim oficirima palim za slobodu a umjesto predgovora je i moja pjesma Katinj je za Poljake prokleto mjesto. Smatram da ova knjiga u aktuelnom trenutku dok bijesni rat u Ukrajini ukazuje na opasnost i pogubnost Ruske imperijalne politike prema svim svojim susjedima – objasnio je Proročić.

Književnik, publicista i moderator promocije Borislav-Boro Cimeša govorio je o slavnoj istoriji Poljske ali i o poljsko-crnogorskim odnosima.3 Komentara

Exavews Postavljeno 01-02-2023 04:50:42

2017; 173 280 285 priligy tablets price

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 27-01-2023 16:55:12

The purified NmChAro appeared as a single band with molecular mass of 55 kDa 55, 446 based on its amino acid sequence can't get an erection with viagra Clomid is believed to marginally enhance testosterone

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 16-12-2022 11:18:02

Zaista lijepa promocija veoma važne knjige poznatog i priznatog publiciste i književnika Božidara Proročića. Sa željom da nas obraduje novim djelima!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.