Kultura

FCJK: Lažna objava Ministarstva prosvjete o brisanju crnogorskog jezika sa platforme, skrivaju se iza "tehničke greške"

(15 riječi)

Povodom incidenta s nedostupnošću crnogorskoga jezika na sajtu digitalnaskola.me, zasnovanom na Learning Passport konceptu, što su na globalnom nivou razvili Unicef i Majkrosoft, sa žaljenjem moramo konstatovati da je Ministarstvo prosvjete iznijelo notornu laž, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Iz Ministarstva kojim rukovodi Miomir Vojinović Pobjedi su prije dva dana odgovorili da je za brisanje crnogorskoga jezika sa platforme Digitalne škole odgovoran Majkrosoft i da je „tokom posljednjeg redovnog apdejta Learning Passport platforme, koji je sproveden na globalnom nivou, došlo do automatskog brisanja naziva crnogorskog jezika“.

Kažu da očekuju da će iz Majkrosofta ubrzo riješiti taj tehnički problem, ali nedugo zatim navode da „u cilju potpunog poštovanja prava svih korisnika na korišćenje jezika kojim govore, korisnički interfejs Digionice dostupan na crnogorskom, na latinici i ćirilici, i albanskom i engleskom jeziku“, te da im je Majkrosoft učinio da jezik bude imenovan kao crnogorski (premda u svojim programima ne nudi tu opciju).

"Sve navedeno plod je uobičajene nemaštovite i u digitalnome društvu krajnje neinventivne i infantilne podmetačine i skrivanja iza „tehničke greške“. No takvo je ophođenje uobičajeno u pravdanjima vlade. Podśetimo da je i u svojoj prvoj odluci Vlada 2020. godine Kosovo „tehničkom greškom“ obilježila apostrofom, da je „tehničkom greškom“ Vlada usvojila odluku o emisiji obveznica nekolika dana prije no što ju je Ministarstvo finansija i poslalo na razmatranje, da je prošle godine „tehnička greška“ bilo i brisanje analize o Otvorenome Balkanu sa sajta Ministarstva evropskih poslova. Na isti način je, pokušavaju nas uvjeriti, „tehnička greška“ brisanje samo crnogorskoga jezika sa sajta Digitalne škole i da iza toga stoji strana korporacija", navodi se u saopštenju FCJK.

Ne treba, kako ističu, biti prećerano digitalno pismen, pa dokazati da Ministarstvo, poput Vlade kojoj pripada, minhauzenovski prikriva istinu i domaštava ono što se nije desilo.

"Sve što su iznijeli impliciralo bi da je do toga apdejta jezik nosio crnogorsko ime. Kažu da je Digionica dodata na platformu u decembru 2021. godine, a jednostavnom pretragom Veb arhiva vidimo da se u januaru 2022. godine na uputstvu o pristupu Digionici i prilagođavanju jezika na korisničkome profilu nalazila fotografija koja je onđe i danas (obilježena kao Slika 6) i na kojoj se predlaže izbor „u listi dostupnih jezika“ među kojima nema crnogorskoga. Majkrosoft nije ni automatski ni manuelno mijenjao fotografije u datome uputstvu, a one su, ponavljamo, neizmijenjene i danas na tome sajtu – bez crnogorskoga jezika", ukazuje se u saopštenju.

Pored toga i na otvorenome dijelu platforme, ako joj se pristupi preko Learning Passport platforme, na stranici za prijavu crnogorski jezik nije ponuđen kao opcija, naglašavaju sa FCJK.

"Ministarstvo prosvjete dakle svjesno i s punom odgovornošću laže i manipuliše. Posežući za dezinformacijama, ministarstvo koje bi trebalo da podstiče etiku i integritet daje primjer kako se svako ugrožavanje ljudskih prava i sloboda i namjerno kršenje Ustavom zagarantovanih vrijednosti može banalizovati i građanima i međunarodnim partnerima poput Unicefa predstaviti kao „tehnička greška“.

Konačno, sramotno je da Ministarstvo prosvjete građane smatra needukovanima i digitalno nepismenima pa nudi ovakve lako dokazive izmišljotine kao opravdanja za svoje protivustavne postupke. Takva paradigma ne smije proći nekažnjeno", zaključuje se u saopštenju.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.