Društvo

U Ambasadi Palestine ogorčeni najavom izgradnje “Velveta “ u Nikšiću,preispitati odluku

(15 riječi)

Ambaasdor Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli   uputio  je pismo predsjedniku Opštine Nikšića Marku Kovačeviću   povodom najave Izgradnja spomenika ''Velveta'' koji , kako stoji u pismu obilježava tranzit ratnih aviona 1948.godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad palestinskim narodom.Pismo koje je nam je dostavljeno iz Ambasade Palestine u Podgorici prenosimo u cjelosti.

Uvaženom gospodinu Marku Kovačeviću

Predsjedniku Opštine Nikšić

Povodom Dana Opštine Nikšić, dozvolite mi da posredstvom Vas kao predsjednika Opštine Nikšić uputim iskrene čestitke građanima Nikšića i da vam poželim napredak i uspjeh.

Na današnji dan, građani Nikšića sa ponosom i pravom slave oslobođenje od fašista, jer je grad prepoznat kao jedan od prvih revolucionarnih frontova ustanka protiv strane okupacije i ugnjetavanja tokom Drugog svjetskog rata.

Upravo u tom činu mi, palestinski narod, nalazimo zajedničke vrijednosti i principe sa građanima Nikšića, vrijednosti pravde i slobode, principe odbijanja i otpora stranim okupatorima uprkos visokoj cijeni koju plaćamo.

Već 75 godina, palestinski narod se neumorno odupire najnasilnijoj i najzločnijoj stranoj okupaciji, okupaciji Izraela. Vrhunac ove istorijske nepravde bila je Nakba iz 1948. godine.

Nakba (katastrofa), koja se desila 1948 godine u Palestini, opisuje proces etničkog čišćenja u kojem je nenaoružana nacija uništena i njena populacija sistematski ubijena i raseljena od strane cionističkih terorističkih grupa kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini.

Zločini cionističkih grupa uključivali su i više od 70 masakara u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana. Više od 531 palestinskih gradova i sela je uništeno, raseljeno je više od 900 hiljada Palestinaca od ukupno 1.4 miliona, kolika je ukupna populacija stanovništva Palestine bila u to vrijeme.

 Nakba i dalje traje. Palestinci na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji uključujući i Jerusalim i dalje žive pod vojnom okupacijom strane sile i uskraćena su im najosnovnija ljudska prava.

Iako je skoro nezamislivo da u 21. vijeku može postojati toliki nivo kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona, kao i da sve to traje već decenijama, i dalje veliki broj ljudi nema pravu sliku o stvarnosti u Palestini i svakodnevnom životu Palestinaca.

Ipak, sa ogorčenjem pratim vijesti iz opštine Nikšić i Vaš lični angažman na projektu izgradnje spomenika koji obilježava tranzit ratnih aviona  1948. godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad mojim narodom te godine.

Ako je jugoslovensko rukovodstvo u to vrijeme bilo prevareno i dozvolilo da se ova akcija desi, vrlo tajno, a da za to nisu znali ni građani Nikšića, Jugoslaviji nije trebalo dugo da otkrije kolonijalnu i fašističku prirodu Izraela i da odluči da prekine sve veze sa Izraelom, i da ih nikada ne obnovi sve do raspada SFRJ-a.

Ovo potvrdjuje da je tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina Palestinska Oslobodilačka Organizacija PLO, kao jedini predstavnik palestinskog naroda, na čelu sa pokojnim predsjednikom Jaserom Arafatom, dobijala punu političku, ekonomsku i vojnu podršku Jugoslavije i predsjednika Tita lično.

Nadam se da će vam ove istorijske činjenice pomoći prvo da ispravite iskrivljene informacije koje se spominju u Opštinskim propisima - SLCG br.32 od 06.07.2023. godine, i drugo da preispitate svoju odluku da nastavite sa ovim projektom.

Grad Nikšić i njegovi hrabri građani ne bi imali čime da se ponose u ovakvom projektu, naprotiv, ovo će biti iskorišteno samo da se prikriju neprekidni zločini koje čini Izrael, okupatorska sila, i učine Vas partnerom sadašnje izraelske vlade koja otvoreno prihvata najnoviju verziju fašizma.

         Rabii Alhantouli

Ambasador Države Palestine

 0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.