Društvo

Vuković: Profesionalno, kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo

(15 riječi)

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković otvorio je V Podgorički novinarski forum, koji se danas održava u organizaciji Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Glavnog grada.

Ivan Vuković

Vuković je tom prilikom istakao da su danas dosta česte lažne vijesti koje kreiraju neobjektivnu sliku pojedinaca.

‘’Kulturološki: margina je pretvorena u mainstream, politički: ozbiljna diskusija ustupila je mjesto cirkusu. Posljedično: profesionalno, kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo. Dominiraju lažne vijesti kojima se na temeljima lažnih vrijednosti, grade spomenici lažnim idolima”, istakao je gradonačelnik Vuković.

On je ocijenio da se Podgorički novinarski forum, koji je poslednji put održan u decembru 2016. godine, danas održava u istoj Podgorici i bitno drugačijoj Crnoj Gori.

“I u našoj zemlji, i u okruženju, istakao je on, negativni društveni fenomeni kojima su se u okviru ovog foruma od 2013. naovamo bavili vodeći novinari regiona, u međuvremenu su postali dominantni obrasci ponašanja u javnoj sferi” saopštio je gradonačelnik.

‘’Kada se ovakve stvari dešavaju zrelim konsolidovanim demokratijama, to je razlog za brigu. Kada se, pak, ukorijene na prostoru na kojem je život u miru rezultat spleta sretnih istorijskih okolnosti prije nego prirodno stanje, onda je to razlog za uzbunu. Poštovani prijatelji, imajući u vidu ukupan društveno-politički ambijent, mnogi će sa pravom reći da u našoj regiji odavno nije bilo teže ne samo profesionalno raditi, nego i normalno živjeti. Ja bih rekao da upravo zato što je toliko teško izuzetno je važno to što lijepu tradiciju organizacije Podgoričkog novinarskog foruma, koju dugujemo nekolicini entuzijasta iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, nastavljamo baš ove godine. Uostalom, kako je to svojevremeno primijetio slavni CBS-ov komentator i jedan od najvećih novinara 20. vijeka Ed Marou – ‘teškoća je izgovor koji istorija nikada ne prihvata’, Želim vam zato vedar duh i uspješan rad”, zaključio je Vuković.

Učesnici V Podgoričkog novinarskog foruma su iz cijelog regiona, a među njima su i Dragan BursaćDinko Gruhonjić, Senad PećaninTomislav Marković i Vlado Vurušić.

Nakon završenih panela novinari će intervjuisati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a intervju će se emitovati sjutra (četvrtak, 4. mart) na prvom program RTCG u 22:00h.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.