Istorija

Apel: Nakon svetosavske crkve i Milatović da rehabilituje “nevine četnike” jer su ga glasali njihovi potomci

(15 riječi)

Priredio: V.J.

Jakov Milatović, predśednik Crne Gore, bio je pozvan da 8. avgusta prisustvuje četničkom obredu u Gornjem Zaostru kod Berana, zatim da rehabilituje četnike i postara se da se izgradi spomenik Pavlu Đurišiću, četničkom komandantu.

„Potomci nevino stradalih pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) pozivaju Jakova Milatovića, kao prvog poslije Drugoga svjetskoga rata legitimno izabranoga predśednika slobodne Crne Gore, da pośeti mjesto u kojem se održava parastos nevino stradalim pripadnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini”, vele u apelu grupa osoba okupljenih oko lokalnoga časopisa „Glas Holmije” — na čelu s Goranom Kikovićem, nastavnikom istorije u Beranama i aktivistom Nove srpske demokratije.

Oni u „Proglasu Vasojevića iz Gornjeg Zaostra” traže i da se „nakon pada posljednje komunističke dikatature Mila Đukanovića dozvoli da se u Gornjem Zaostru kod Berana podigne spomenik Pavlu Đurušiću”.

„Zahtijevamo od vas kao i našeg predśednika kojega smo glasali na predhodnim izborima i drugih nadležnih državnih organa, da se naša država Crna Gora napokon istinski pomiri i pridruži društvu razvijenih demokratskih zemalja”.

Apelanti imaju i izvjesne imovinske zahtijeve, naime „da se se potomcima nevino nastradalih pripadnika JVuO vrati oduzeta imovina, čast i dostojanstvo”.

Četnički obred za Đurišića i koljačku družinu u Gornjem Zaostru 8. avgusta, kao i prošle godine u to vrijeme, održao je Metodije Ostojić, episkop područne eparhije budimljansko-nikšićke Crkve Srbije (SPC).

Ivan Milošević, urednik „Srpska 24”, portala koji nastoji da rehabilituje četništvo, napisao je:

„Što se tiče Zaostra, mogao je Jakov da odgovori na poziv barem pismeno i kaže poštovaocima JVuO da u Crnoj Gori još nije zrela situacija za rehabilitaciju četnika, da komunista ima ko na gori lista, da su Titovi pioniri okupirali kulturne i prosvjetne inspekcije, da rade udarnički i da od njih bivši četnici ne mogu ni za nos da se uhvate, a kamoli da traže rehabilitaciju! Treba još vremena da prođe, da se sve to očisti, da na njihova mjesta dođu neki drugi, mladi ljudi, koji ispod pazuha ne nose Titova i Kardeljeva sabrana djela i da se tek onda o građanskom ratu u Crnoj Gori popriča normalno i izliječe bratske rane!”

"Do tada, poštovaoci JVuO fajront! Sve je to mogao da kaže Jakov, ali nije! I zbog toga mi ide na nerve!”

Iako se Milatović, deklarisani vjernik SPC, nije pojavio na četničkom obredu u Gornjem Zaostru, dva dana kasnije Aleksandar Stijović — savjetnik mu za regionalni razvoj — bio je glavni gost na „hramovnoj slavi” koju je održao Metodije Ostojić u Prijelozima kod Bijeloga Polja.

 antena m



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.