Društvo

Božović: 60 škola najavilo da će ući u štrajk,odustaćemo od štrajka kad se ispune zahtjevi

(15 riječi)

(Foto: Media Biro)

Po trenutnim podacima Sindikata prosvjete 144 škole su se izjasnile za štrajk sa preko 50 posto potpisa zaposlenih, a u još 16 škola je procenat potpisanih između 40 i 50 procenata, te je tako 160 škola u Crnoj Gori najavilo da će u ponedjeljak 19. februara ući u štrajk.

 

Predsjednik Sindikata prosvjete, Radomir Božović je na današnjoj konferenciji otkrio da su prethodnih dana vodili pregovore sa ministrom finasnija i ministarkom prosvjete gdje je ministarstvo predložilo da se zarada uveća za minimum 15 posto neto u trećem kvartalu, ali da nije precizirano tačno kada, saopštio je Media biro.

 

“Ono što smo mi poslali Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu finasnija jeste predlog da prihvatamo povećanje zarada u trećem kvartalu i da se za šest mjeseci prolongira naše potpisano i dogovoreno uvećanje zarada, međutim, pošto GKU ne prepoznaje formulu neto, mi smo predložili da to bude u skladu sa onim što je već potpisano – određeno uvećanje koeficijenata, a kada se odbiju porezi i doprinosi to dođe između 16 i 17 posto na neto, tako da smo vrlo blizu onome što je ministar finansija predložio. Ipak, prethodnih deset dana nikakav pisani odgovor nismo dobili od Ministarstva finansija. U ovom trenutka mi u prosvjeti stupamo u štrajk od 19. februara,” saopštio je Božović.

 

Božović otkriva da je Sindikat ponudio da uvećanje zarada bude od 1. jula ove godine i da se tako pokriju uvećanja predviđena i za 2024. 2025. godinu.

 

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković je rekao da im je ponuđen novi sastanak sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović u nedjelju u 17 sati, koji prihvataju i raspoloženi su da u bilo kom trenutku dođu do dogovora.

 

“Problem je krenuo od Ministarstva finansija pogrešnim tumačenjem i kršenjem GKU. U Ministarstvu prosvjete svi su zainteresovani i svi žele da dođe do dogovora i da ne dođe do štrajka, ali im je rečeno da moraju da izvrše veći pritisak na Ministarstvo finansija. Mogu reći da štrajk u ponedjeljak ne organizuje Sindikat već Ministarstvo, organizatori su oni koji naša prava ugrožavaju,” kazao je Drašković.

 

Osvrnuo se na komentare da djeci štrajkom uskraćuju pravo na obrazovanje.

 

“Opredjeljenje Glavnog odbora Sindikata je da će djeci biti ponuđeno i nadoknađeno sve ono što propuste i naći ćemo načina za to.

 

Pokušaćemo u vremenu do početka štrajka doći pregovorima do rješenja. Mi smo spremni u bilo kom trenutku da dođemo do rješenja i prekinemo štrajk. Naš prvi i osnovni zahtjev je da se poštuje ono što je koeficijent koji piše u GKU za 2024. godinu,” kazao je Drašković.

 

Potpredsjednica Sindikata Slavka Bošković obratila se roditeljima i učenicima, te ukazala na važnost održavanja štrajka i borbe za prava.

 

"Moramo biti dobri predavači, mentori i ljudi, i moramo naučiti učenike kako se boriti za dostojanstvo. Smatram da će roditelji imati razumijevanja... Jedino moramo poslati zajedničku poruku državi da dobra društvena nadgradnja postoji samo ako su prosvjetni radnici zadovoljni", kazala je Bošković.

 



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.