Ekonomija

Savjet CBCG usvojio šesti paket mjera podrške privredi i građanima

(15 riječi)

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, čime su stvorene pravne pretpostavke za implementaciju šestog paketa mjera koje su prvenstveno usmjerene ka mikro, malim i srednjim preduzećima, odnosno onom dijelu tog sektora koji je podnio najveće posljedice krize izazvane pandemijom, kao i ka građanima.

Kako je saopšteno iz CBCG, usmjerenost na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća opravdava činjenica da ta preduzeća zapošljavaju više od 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

“Pomenutom odlukom se proširuje obuhvat korisnika kredita koji imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita uz preferencijalni regulatorni tretman. U pitanju su sektori koji su, na osnovu prethodne analize, prepoznati kao najpogođeniji posljedicama pandemije”, navode u Centralnoj banci.

Ističu da je spisak prioritetnih djelatnosti u smislu te odluke proširen, odnosno dodate su sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama.

“Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom pripreme turističke sezone, odnosno usluge pružanja smještaja i ishrane”, naglašavaju u CBCG.

U cilju pružanja podrške građanima, kroz dalje olakšavanje restrukturiranja njihovih kredita, prethodna odluka je dopunjena na način da se daje mogućnost produženja roka otplate za najviše pet godina korisnicima kredita kojima je zarada smanjena više od 10 odsto kao posljedica epidemije.

“Takođe, klijentima se omogućava korišćenje moratorijuma do šest mjeseci u slučajevima kada se produženjem roka otplate od pet godina ne može očuvati neopterećeni dio zarade definisan Odlukom”, navode u CBCG.

Ističu da je usvojena i izmjena kojom se daje mogućnost da banke prilikom restrukturiranja i klasifikacije kredita na koje se primjenjuje Odluka o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje banke odobravaju građanima, i u slučaju kada kredit nije obezbijeđen kolateralom u skladu sa propisima, mogu ugovarati duži rok od prethodno utvrđenog, i to do pet godina na način da krajnji rok dospijeća ne bude duži od 10 godina.

“S obzirom na to da su okolnosti u vezi sa epidemijom COVID-19 u protekloj godini značajno uticale na obim i pokazatelje poslovanja i da je istorijska slika o finansijskom stanju korisnika kredita pogoršana, bankama je data mogućnost da, pri procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita i raspoređivanja stavki aktive u odgovarajuću klasifikacionu grupu, mogu za vrijeme trajanja odluke da isključe finansijske pokazatelje korisnika kredita koji se odnose na 2020. godinu (profitabilnost, likvidnost, kapitalizovanost, zaduženost i novčani tokovi u toj godini)”, dodaju.

U cilju stvaranja uslova da klijenti što prije mogu ostvariti prava iz te odluke, ona će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.